Gorenjska
2269 ogledov

Suša pobira visok davek med drevesi

Breza, drevesa, Prešernov gaj, Kranj
1/2
M. Ha. Breze v Prešernovem gaju v Kranju, posneto oktobra 2022.
V središču Kranja bodo v prihodnjih tednih posekali več dreves, ki so se posušila zaradi lanskoletne izjemne suše in vročine oziroma so jih napadli lubadarji. Vsa bolna drevesa bodo ustrezno označili, predvidoma novembra jih bodo nadometili z novimi, so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Lanskoletna izjemna suša z visokimi temperaturami je prizadela tudi drevesa v mestu. Nekatera so se posušila, druga so zaradi oslabljenosti napadli podlubniki (lubadarji), gre pa za stara drevesa, ki so bila že v terminalni fazi razvoja in katerih vitalnost je bila že pred sušo razmeroma slaba.

V prihodnjih tednih bodo tako zaradi varnosti odstranili več dreves: na Slovenskem trgu štiri, in sicer rdečo bukev pred občinsko stavbo, brezo in dve omoriki, v Prešernovem gaju osem brez in klek, na Koroški cesti pa šest brez in šest smrek.

Rdeča bukev, Kranj | Avtor: M. Ha. Rdeča bukev na Slovenskem trgu, posneto junij 2022. M. Ha.

Na Valjavčevi bodo odstranili dve brezi in eno lipo, v Šorlijevem naselju dve vrbi, na Cesti Rudija Šeliga pa štiri smreke.

Za dodatne informacije lahko občanke in občani pišejo na e-naslov: podpora@flora.si
Na njihova mesta bodo predvidoma okoli 15. novembra, ko je čas za saditev najbolj primeren, zasadili nova drevesa.

Za informacije smo se obrnili na Zavod RS za varstvo narave. Sonja Rozman, vodja območne enote Kranj ZRSVN, nam je pojasnila, da drevesa v Prešernovem gaju in na Slovenskem trgu niso naravovarstveno zaščitena oziroma nimajo naravovarstvenega statusa. O sečnji dreves, ki nimajo naravovarstvenega statusa, pa zavoda tudi ni treba obveščati.

Drevo ob Gimnaziji Kranj | Avtor: M. Ha. Ob Gimnaziji Kranj stoji 27 metrov visok mamutovec, ki je zaščiten kot naravni spomenik. Ker je bilo nevarno, da se podre, so ga v letu 2003 z več jeklenicami privezali na stavbo šole. M. Ha.

V mestu Kranj je zaščiteno samo eno drevo, in sicer je to mamutovec pred Gimnazijo Kranj (mnogi zmotno navajajo, da gre za sekvojo). To drevo ima status drevesne naravne vrednote in je tudi zavarovano z Odlokom kot naravni spomenik. V širši okolici mesta Kranj so še tri drevesne naravne vrednote, je razložila Sonja Rozman.

Drevo ob Gimnaziji Kranj ALPTREES Gorenjska Bogastvo je v pestrosti

Pred več kot 10 leti so želeli v Kranju pod Slovenskim trgom zgraditi garažo. A ker investitor ni mogel pridobiti gradbenega dovoljenja, je projekt propadel. Vzrok pa je bil, kot so tedaj izpostavili, med drugim tudi drevo, po naših podatkih je to bila rdeča bukev. Objekt se temu drevesu zaradi zahtev Zavoda za varstvo kulturne dediščine ne bi smel približati na manj kot devet metrov. Ker bi bilo potrebno preprojektiranje, ki bi pomenilo tudi manj parkirnih prostorov in posledično bistveno podražitev naložbe, se je načrtovanje ustavilo.

Usoda garaže pod Slovenskim trgom se zdi vse bolj negotova. (Foto: Iztok Golob) Garaža Slovenija Bogataj: Garaže ne bo

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 4
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:07 15.maj 2023.

    5G oddajniki ne rabijo motečih faktorjev

  • Avatar Leon
    Leon 10:50 14.maj 2023.

    Suša pobira visok davek med drevesi.......PARDON.... Deževje pobira visok davek med kmeti

  • indigokid 18:20 13.maj 2023.

    kaj pa visoki, na pol posušeni in nevarni ginko na ulici milene korbarjeve?