Gorenjska
376 ogledov

Ta teden že uživajo na morju

Debeli Rtič
1/2
Saša Despot
V tem tednu je na sedemdnevnem letovanju na Debelem rtiču tudi 11 otrok iz socialno ogroženih družin iz občin, ki jih pokriva Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Kranj. Ti otroci uživajo v poletju s pomočjo programa Pričarajmo nasmeh, ki ga Rdeči križ organizira s pomočjo trgovske družbe Tuš.

V soboto, 10. julija, pa bo na 10-dnevno brezplačno letovanje odšlo še 40 otrok z zdravstveno indikacjo. Zanje bodo vzgojiteljice pripravile zanimiv program, ki vključuje tudi učenje plavanja. Kot so razložili iz RKS, pomenijo tovrstne počitnice za mnoge otroke edine dneve v letu, ko imajo zagotovljeno redno prehrano in brezskrbno organiziran celoten dan.

V avgustu bo odšlo na letovanje še osem otrok iz socialno ogroženih družin iz občin, ki jih pokriva RKS OZ Kranj.

"Pri projektu letovanje otrok z zdravstveno indikacijo, ki je v celoti v naši organizaciji, vsako leto izberemo 40 otrok med približno 50 prispelimi vlogami, vendar vsi ne dobijo zdravniškega potrdila, da so imeli zdravstvene težave. Tako da je številka 40 konstanta tudi glede zdravniških potrdil," je naše vprašanje, koliko otrok so morda zavrnili, odgovoril Marjan Potrata, sekretar RKS OZ Kranj, ki deluje na območju občin Kranj, Cerklje, Šenčur, Naklo, Preddvor in Jezersko.

"Pri drugih dveh projektih pa gre za sodelovanje RKS OZ Kranj s krovnim RKS-om, kjer za donatorje poskrbijo oni, mi pa za otroke z ustrezno socialno indikacijo... Število otrok, ki jim omogočimo letovanje, se letno ne spreminja, saj je določeno glede na velikost območnega združenja Rdečega križa," je še pojasnil Marjan Potrata.

Stroške letovanja otrok delno krijejo iz naslova razpisa Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, delno pa jih prispevajo občine in Krajevne organizacije Rdečega križa Kranj. "Zato iskrena hvala vsem donatorjem, ki ste tudi letos omogočili socialno in zdravstveno ogroženim otrokom brezplačno letovanje v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS na Debelem rtiču," je poudaril sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.