Gorenjska
374 ogledov

"Tega okusa še niste poskusili"

V Kranju bi se danes moral zaključiti 51. Teden slovenske drame, a je bil zaradi epidemije prestavljen na prvo polovico novembra. Kljub temu je Prešernovo gledališče izpeljalo nekaj dodatnega programa, prav danes pa so znani tudi dobitniki nekaterih nagrad, med drugim tudi najprestižnejše – Nagrade Slavka Gruma za najboljšo novo slovensko dramsko besedilo.

Prestižno nagrado za najboljše izvirno slovensko dramsko besedilo na festivalu podeljujejo že vse od leta 1979. Strokovna komisija v sestavi Matej Bogataj, Srečko Fišer in Amelia Kraigher je do konca februarja opravila svoje delo in med šestintridesetimi prispelimi besedili za nagrado Slavka Gruma leto nominirala le avtorice, in sicer Delo in deklica I–V: Drame tlačank Nike Švab, Franc Vedrane Grisogono Nemeš, potem že tečem Simone Semenič in Tega okusa še niste poskusili Maje Šorli.

Po soglasni odločitvi komisije letos Grumovo nagrado prejme Maji Šorli za besedilo Tega okusa še niste poskusili. »Sodobna drama o univerzitetnih spletkah in igrah moči je spisana v realističnem jeziku, odlikuje jo dobro poznavanje dramske snovi, karakterizacija oseb pa je plastična in verjetna. Dramske osebe pred kuliso preoblikovanja ustanov doživljajo tudi osebne in sentimentalne zaplete, podvržene so nejasnim obtožbam o prekoračenju pedagoškega erosa in sumom nadlegovanja študentov. Celotno igro preveva angažma, jasno se zavzema za pridobitve študentskih protestov in zahtev, kot jih poznamo že od konca šestdesetih let naprej. V tem je nadaljevalka nekaterih preteklih politično angažiranih in v realistični nameri izpisanih dramskih besedil izpred desetletij, na primer Kozakove Afere. Tega okusa še niste poskusili na primeru visokega šolstva razkriva številne navzkrižne družbene silnice; zaveda se, da je vsaka točka lahko tudi točka preloma in da je krhko in dolgo usklajevano ravnovesje v času neoliberalnega polaščanja vsega težko ohranjati; zaveda se, da naše pravice niso pridobljene za zmerom in da jih je treba nenehno braniti in širiti.« so med drugim zapisali v utemeljitvi nagrade,« je v obrazložitvi zapisala žirija.

 | Avtor: Helena Grahek Helena Grahek

 

Znana še dva prejemnika nagrad

Na natečaj za nagrado za mladega dramatika je letos prispelo enajst besedil. Žirijo je najbolj prepričalo delo Jutri je v sanjah izgledal drugače Nine Kuclar Stiković. V obrazložitvi nagrade so med drugim zapisali: »Jutri je v sanjah izgledal drugače je družinska drama, oblikovana v preizkušeni realistični maniri, na zunaj celo dokumentaristična: pisana je prav po datumih 'časa, ko smo živeli med zidovi', od 13. marca 2020, 13:43, do 7. maja 2020, 22:49, kot navajajo didaskalije. Četudi drama ni brez izdatnih komičnih elementov in ti ji nemalo koristijo, da trenutno najbolj omniprezentno temo, ki pa mimo aktualizma vleče za sabo izdatno civilizacijsko prtljago, napada frontalno, neposredno, z mladostno neizprosnim ustvarjalnim optimizmom in nekaj naivnosti, brez katere le-onega ne more biti.«

 | Avtor: Nika Curk Nika Curk

 

Teden slovenske drame že od leta 1979 bienalno podeljuje tudi Grün-Filipičevo priznanje za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije. Tudi letošnjega nagrajenca Milana Ramšaka Markovića je izbrala že omenjena strokovna žirija, ki je med drugim zapisala: »Ko Marković kot dramaturg na novo prebira tako izrazite umetnike, kot so Cankar, Semenič, Krleža, Müller, Pasolini ali Fassbinder – ko za oder prireja drame, romane in filme – si drzne postaviti na vidno mesto njihovo dramaturgijo samo, dramaturgijo kot tako. Skozi delovne procese in v predstavah na presenetljive načine razgrinja režiserske, včasih tudi igralske ustvarjalne postopke. Kot ustvarjalca ga zanimajo ideološka trenja, posveča se jim dosledno in študiozno, pri čemer gledalcu zastavlja številne miselne rebuse, uganke, ki drezajo v tkivo aktualnih družbenih problemov.«

 | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

 

Nagrade bodo podelili novembra, na sklepni slovesnosti 51. Tedna slovenske drame, če bodo to seveda dopuščale epidemiološke razmere.

GLEDALIŠČE Gorenjska Teden slovenske drame tudi letos (zaenkrat) odnesla epidemija
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.