Gorenjska
2373 ogledov

Tesno glede referenduma o novi občini Golnik

O razpisu posvetovalnega referenduma o ustanovitvi nove občine Golnik z izločitvijo nekaterih naselij iz Mestne občine Kranj je danes razpravljal Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Novih argumentov tudi tokrat ni bilo slišati. Predlagateljica poslanka Mateja Udovč je ponovno poudarila, da je sama proti drobljenju lokalne samouprave, je pa za to, da se prebivalci odločijo sami o tem, kje bi radi živeli. »Iniciativa je na podlagi številnih razprav pripravila utemeljene razlage. Nova občina bi nastala na območju 7 krajevnih skupnosti in v njej bi živelo okrog 10.200 prebivalcev. Tako bi bila večja od povprečne občine v Slovenije in v državah EU. Gre za zaključeno teritorialno območje, na katerem pa imajo prebivalci drugačne potrebe kot urbani del trenutne mestne občine,« je med drugim pojasnila Udovčeva.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je predstavil argumente, o katerih so govorili tudi na izredni seji mestnega sveta. Ob tem pa je še izpostavil: »Do danes smo v to območje vložili 26,6 milijona evrov investicij v te krajevne skupnosti. Če bo prišlo do razdružitve, bo treba vrniti tudi evropska sredstva, gre za okrog 6,5 milijona evrov, ki smo jih pridobili za projekt GORKI. Ob tem naj še poudarim, da bi morebitna nova občina Golnik v naslednjih sedmih letih iz EU lahko pridobila le 1,4 milijona.«

Predstavnica Iniciative S Kranj Barbara Gunčar ni postregla z nobenimi novimi argumenti, ob tem je le opozorila, da se v zadnjem času izvaja pritisk na predstavnike nekaterih krajevnih skupnosti. Marko Ogrizek, predsednik Krajevne skupnosti Golnik, svet katere se je izrekel proti novi občini, pa je ob tem izpostavil vprašanja: »Ali bi bila na morebitnem referendumu upoštevana volja posameznih krajevnih skupnosti? In če ne, ali takšen referendum sploh omogoča legitimno demokratično odločitev? Če se Golnik v večini odloči proti in bo preglasovan, se nam lahko potem zgodi nekakšen škotski brexit, kjer nas bodo proti naši volji iztrgali iz občine, v kateri želimo živeti, si prilastili naše ime in našo identiteto ter nas na koncu v svoji novi občini na koncu še zapostavljali, kot se zdaj že govori, ko ugasnejo luči?«

Koalicijske stranke, ki se jim pridružuje tudi SNS in poslanec Robert Polnar, podpirata izvedbo posvetovalnega referenduma. Poudarili so, da predlagana nova občina izpolnjuje zahtevane pogoje. Ob tem pa so izpostavili, da podpirajo neposredno demokracijo in odločanje ljudi. Da to podpirajo, so izpostavili tudi v opoziciji, iz njihove strani pa je bilo slišati, da nimajo dovolj podatkov o novi občini. Predvsem nimajo podatkov o tem, koliko ljudi podpira nastanek nove občine. Kot je večina razpravljavcev izpostavila, da bi pričakovali podpise pod to pobudo. Ob tem so ocenili, da gre za politično dejanje in nabiranje glasov pred bližajočimi se volitvami. Poslanec LMŠ Rudi Medved pa je ob tem opozoril, da bo predlog referenduma skoraj verjetno padel na ustavnem sodišču. Kot je povedal, se je namreč zgodilo v Izlakah, ki so se želele izločiti iz občine Zagorje ob Savi, da je zaradi nasprotovanja enega od krajev bodoče nove občine ustavno sodišče ugotovilo, da bi bil referendum protiustaven.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na koncu z 10 glasovi za in 8 proti podala pozitivno mnenje k predlaganemu odloku o izvedbi posvetovalnega referenduma, ki bo, če ga bo Državni zbor podprl, stal okrog 90.000 evrov.

 

Na Gorenjskem še ena pobuda za novo občino

Ob obravnavi pobude za odcepitev Občine Golnik od Mestne občine Kranj se krepi tudi pobuda za ustanovitev nove občine Lesce-Begunje z odcepitvijo od Občine Radovljica. Pobudniki nove občine so včeraj v državni zbor oddali pobudo za razpis posvetovalnega referenduma za novo občino, za kar so, kot poudarjajo, izpolnjeni vsi zakonski pogoji.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal en izmed pobudnikov Janez Urbanc, predlagatelji sledijo volji krajanov Lesce in Begunj. V maju izvedeni anketi med 750 volilnimi upravičenci, jih v Lescah 90 odstotkov in v Begunjah 77 odstotkov vidi rešitev že dolgo nakopičenih razvojih problemov v novi občini. Julija in avgusta je bilo zbranih tudi 500 podpisov volilnih upravičencev, ki podpirajo ustanovitev Občine Lesce-Begunje.

Komentarjev 3
  • Avatar zoo
    zoo 08:58 08.november 2021.

    Še ena občina? Noro!!!

  • Catherine_Sok 11:05 07.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • malarin 05:32 07.november 2021.

    Glejte, da nam ne boste še to zapravili ! ! !