Gorenjska
869 ogledov

Testi za učence in dijake že v Gorenjskih lekarnah

samotestiranje Profimedia
Od danes, 30. avgusta, je možno v enotah Gorenjskih lekarn že prevzeti hitre antigenske teste (HAC), ki so namenjeni samotestiranju. Testi bodo v lekarnah brezplačno na razpolago učencem 7., 8. in 9. razreda ter dijakom srednjih šol.

Učencem in dijakom, ki se redno izobražujejo, pripada po pet hitrih antigenskih testov na mesec, ki jih osebno ali njihovi starši ali zakoniti zastopniki pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja (KZZ). V lekarni se upravičenost do testov preverja na osnovi datuma rojstva iz KZZ.

Izdajajo se le HAC testi, ki so navedeni v Centralni bazi zdravil in se izvajajo z brisom nosu.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je prejšnji četrtek, 27. avgusta, na novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede bolezni covid-19 predstavil navodila glede samotestiranja učencev in dijakov. Testov naj bi bilo dovolj za nemoten začetek šolskega leta.

Do izdaje testov so upravičeni učenci in dijaki, rojeni od 1. januarja 2002 do 31. decembra 2009 (učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole) in dijaki od prvega do petega letnika. Prav tako so do testov upravičeni tisti, ki so v proces šolanja vstopili s petimi leti in tisti, ki zaradi različnih razlogov še niso zaključili srednješolskega izobraževanja, rojeni med 1. januarjem 2001 in 31. decembrom 2001. Do testov so upravičeni tudi dijaki v posebnih programih, ki pa morajo poleg kartice zdravstvenega zavarovanja priložiti tudi potrdilo o vpisu.
Za vse teste je sicer potrebna veljavna kartica obveznega zdravstvenega zavarovanja. Starši ali skrbniki ne morejo dvigniti testov na svojo kartico.

Če bo rezultat testa pozitiven, mora otrok o tem nemudoma obvestiti osebnega zdravnika, ki ga bo napotil na PCR test. Do takrat pa mora ostati doma v samoizolaciji. O pozitivnem rezultatu PCR testa pa je potrebno obvestiti ravnatelja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.