Gorenjska
5200 ogledov

Težka sobota v slovenskih gorah

Policijski helikopter reševanja na Triglav PU Kranj
Včeraj se je v gorah zgodilo pet nesreč. Ena oseba je umrla.

V gorah so včeraj posredovali posadka policijskega helikopterja z dežurno ekipo za reševanje v gorah in gorskimi reševalci. Na območju Brane so dopoldne najprej reševali pohodnico z zdravstvenimi težavami.  Zatem so bili obveščeni o pogrešani osebi v bohinjskih gorah, vendar reševanje ni bilo potrebno, ker se je oseba že prej javila sama.

Opoldne je ekipa reševalni dan nadaljevala v soteski Sušec, kjer se je pri soteskanju  poškodovala  tuja državljanka. Sredi popoldneva so skupaj s kranjskogorskimi  gorskimi reševalci rešili pohodnika, ki si je pri sestopu s Špika poškodoval nogo.

Okoli 16. ure se je pri padcu na poti s Triglava čez Prag zelo hudo poškodovala odrasla  državljanka  Švice. Slednja je zdrsnila in padla čez skalni skok v globino. Zaradi poškodb je na kraju umrla. Planinka je bila sicer ustrezno opremljena. Pozno popoldne pa je helikopterska ekipa posredovala še v Triglavski severni  steni, kjer sta obtičala dva nepoškodovana alpinista. Tudi v tem reševanju so sodelovali mojstranški gorski reševalci.

"V gorah je bilo včeraj veliko ljudi, močno povečan obisk pa se glede na lepo vreme pričakuje tudi danes. Zato znova pozivamo pohodnike, naj bodo previdni in naj ves čas skrbijo za svojo varnost. Pomemben je vsak korak,  vsak  gib, vsaka odločitev. Bodite odgovorni in pazite nase," so ob tem sporočili na Policijski upravi Kranj.

Komentarjev 3
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:21 16.julij 2023.

    Očitno to nikogar ne briga, da bi začeli zaračunavat "heliotaxi" v naših gorah, zato me prav nič ne briga, kako so obremenjeni tile reševalci? Tist trenutek, ko bodo zadeve plačljive bo tudi 70% manj pizdarij po gorah. Obenem bi moral ...prikaži več vsak tujec najeti gorskega vodnika, ne pa , da se sprehajajo, kot na promenadi na morju!

  • Avatar Leon
    Leon 06:34 16.julij 2023.

    Slovenci plačujemo dodatno zavarovanje za brezplačno reševanje tujcev ,ki se neodgovorno podajo v gore. Kdaj jim bodo zaračunali reševanje kot je to v vseh EU državah .

  • Boschtjan Zupanchich 23:21 15.julij 2023.

    Dandanašnji Poslednji Čas teh Poslednjih dni(let) pred Koncem "sveta" Zblojeni ljudje niti v Gore ne znajo več hoditi !!! Jih vidim Vsak teden , kako h(bl)odijo, kot merjasci in zveri !!! Brezbrižni lenuharski mrtvodušni zanikrni zblojenci se rajši spotaknejo ob ...prikaži večb kamen in zvijejo gleženj, kot pa da bi ga med potjo preventivno brcnili vstran !!! In isto je z drevjem, katerega se rajši toliko časa izogibajo, da jih na koncu veja zbode v oko, namesto da bi jo že prej kdaj odlomili !!! Norci zlobni