Gorenjska
699 ogledov

Težki zmagi Janežiča in Horvatove

Lia Apostolovski je preskočila 1,87 metra in na evropskem dvoranskem prvenstvu končala na devetem mestu. AZS/Facebook Lia Apostolovski
Včeraj, na prvi dan državnega prvenstva v atletiki v Kranju, ki poteka brez navzočnosti gledalcev, sta bili osrednji disciplini teka na 400 metrov. Zmagala sta slovenska rekorderja, a sta imela favorizirana Luka Janežič, ki je slavil s 46,65 sekunde, in Anita Horvat, zmagala je z 52,52, veliko dela, preden sta prva prečkala ciljno črto.

Tudi zmagi na 100 m sta bili pričakovani, Nick Kočevar je bil z 10,41 povsem blizu osebnega rekorda, Maja Mihalinec Zidar pa je slavila z 11,67. Neja Filipič se je v troskoku s 13,95 m znova približala 14 metrom, a je imela le dva veljavna poskusa.

Na 110 m ovire je bil Filip Jakob Demšar prepričljiv s 13,81. Klara Lukan je na 5000 m s solo tekom slavila s 15:37,67, v skoku v višino pa je trojica preskočila 1,83 m. Zmagala je Lia Apostolovski, ki je bila prvič neuspešna šele na 186 cm, sledili pa sta ji Maruša Černjul in Lara Omerzu.

"Zame je bila zelo težka tekma. Prva v tej sezoni, na žalost sem imel spet težave s poškodbo leve lože, odpovedati sem moral že tekmo v Slovenski Bistrici na 300 m. Tokrat sem se za nastop odločil nekaj minut pred startom. Ni dobro, ko pride do tega, da razmišljaš o tem in ne o samem teku. Vesel sem, da sem zmagal, ker so bili danes tekmeci res zelo dobri, Rok Ferlan pa me je posebej presenetil. Še sam ne vem, kako naprej, verjetno bom moral izpustiti nekaj naslednjih mitingov in se sestaviti do olimpijskih iger, saj po tekmi še čutim bolečine," je dejal Janežič.

Vseeno naj bi odpotoval z reprezentanco naslednji konec tedna na evropski pokal v Staro Zagoro, kjer bo imela Slovenija zagotovo zelo močno štafeto 4 X 400 m, saj sta tokrat pod 47 sekundami tekla še Ferlan, ki je bil tokrat največji tekmec Janežiča vse do zadnjih metrov (46,73 ), in Jure Grkman (46,93), blizu te meje pa Lovro Mesec Košir (47,04) in Gregor Grahovac (47,10).

Med dekleti je na stadionski krog zelo hitro začela Agata Zupin, imela še prednost v zavoju pred ciljno ravnino, nato pa je Horvatova pospešila, a se vseeno do zadnjega borila za zmago. Zupinova je bila druga z 52,83.

"Dvakrat v štirih dnevih sem dosegla isti čas. Glede na to, da je šele začetek sezone sem zadovoljna, a pri tem ne bom ostala," je prepričana Horvatova, ki se bo bolj usmerila na 400 m v luči možnega nastopa na OI, na še enkrat daljši razdalji pa bo nastopila le v močni mednarodni konkurenci.

Maja Mihalinec Zidar je tekla bolje v kvalifikacijah, 11,62, kot v finalu. "S prvim tekom sem zadovoljna, ker je to izid, ki ga običajno dosegam na začetku sezone. Imam pa še veliko rezerve na startu, posebej v finalu sem imela tak občutek, ker sem slabo začela. Pozna se mi še utrujenost po bazičnih pripravah, a počasi prihajam zraven," pa je menila Mihalinec Zidar.

Kočevar je v finalu za dobro desetinko ugnal Tilna Ovnička (10,52). "V kvalifikacijah sem varčeval z močmi, to je bil tudi načrt, zato pa na polno potem v finalu. Jutri me čaka še tek na 200 m in v sredo nastop v Mariboru," je pojasnil Kočevar.

Filipičeva je imela le dva veljavna poskusa, 13,95 m v drugi in 13,60 v zadnji šesti seriji. "Veter se je menjal in noge nikakor nisem postavila na pravi položaj na odrivni deski. Škoda, ker so bili pogoji in vse ostalo boljši kot na prejšnji tekmi. Imam v nogah dobre izide, le odrivno desko moram zadeti," je dejala Filipičeva, ki ji je sodnik po tretji seriji povedal, da je preskočila skoraj 14,50 m, ko so ji kljub prestopu merili daljavo.

Demšar je konec maja v Jacksonvillu na Floridi v drugem krogu kvalifikacij ameriškega študentskega prvenstva v teku na 110 metrov z ovirami s časom 13,69 (veter +1,7 m/s) ponovno dosegel nov slovenski rekord za mlajše člane in se zelo približal absolutnemu (13,56).

"Septembra sem nazadnje tekel v Sloveniji, od januarja pa v ZDA, kjer študiram. Po dvoranski sezoni sem že teden dni pozneje tekel na prostem. Sezona je tako zame že zelo dolga, pet mesecev skupaj. Pred dvema dnevoma sem še potoval iz ZDA, me še daje časovna razlika. Rezultat je kljub temu zelo dober, se nimam kaj pritoževati," je dejal Demšar, katerega glavni cilj je EP do 23 let, v tej starostni kategoriji ima sedmi izid v Evropi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.