Gorenjska
14023 ogledov

To se bo zgodilo z vrtci, šolami in javnimi zavodi po odpovedi dobave zemeljskega plina

Peter Šalamon
Po odločitvi Domplana, da bo z novembrom prenehal dobavljati zemeljski plin, so se v reševanje te problematike aktivno vključili tudi na Mestni občini Kranj.

Kot smo poročali, je v Kranju precej prahu v zadnjih dneh dvignilo sporočilo Dompalan, da bo z novembrom nehal dobavljati zemeljski plin in obenem vsem svojim odjemalcem s tem dnem odpovedal pogodbo o dobavi plina. Kot je pojasnila direktorica Saša Krč tveganj zaradi regulacije cen v podjetju ne morejo prevzemati. »Z drugimi dobavitelji smo se pogovarjali tudi o možnosti prenosa celotnega portfelja, vendar gre v tem primeru za prenos dejavnosti, kar je podvrženo strogi zakonodaji, postopki pa so dolgotrajni. Kot dobavitelj ves čas komuniciramo z drugimi dobavitelji tudi o možnostih prenosa zgolj posameznega portfelja, pri čemer upamo, da bomo uspešni. Navedeno sicer ni dolžnost obstoječega dobavitelja, bomo pa kljub temu storili vse, kar je v naši moči, da vsem našim odjemalcem tudi po 1. novembru zagotovimo stabilno in neprekinjeno oskrbo z zemeljskim plinom pri drugem dobavitelju,« je za Gorenjski Glas razložila Krčeva in ob tem poudarila, da bo za odjemalce, ki ne bodo uspešni pri menjavi dobavitelja, poskrbljeno z nadomestno oskrbo, ki jo, kot že omenjeno, opredeljuje novela zakona o oskrbi s plini.

Domplan sicer z zemeljskim plinom na območju Kranja, Tržiča, Šenčurja, Nakla, Škofje Loke, Bleda in Radovljice kot dobavitelj oskrbuje štiri portfelje, v katerih je 1900 gospodinjskih odjemalcev ter 71 skupnih kotlovnic za okoli 3000 stanovanjskih in poslovnih prostorov, 170 rednih večjih poslovnih odjemalcev in večji poslovni odjemalci, katerih portfelj se zakupi glede na njihovo povpraševanje. V reševanje so se vključili tudi na Mestni občini Kranj (MOK). »Na MOK smo se že angažirali, da na ministrstvih ta problem ne ostane neopažen in da skupaj z največjimi dobavitelji v državi poiščejo rešitev, da bo imel Kranj tudi v tej kurilni sezoni zagotovljene zadostne količine zemeljskega plina,« pojasnjujejo na občini.

Ob tem pa se težave pojavljajo tudi v javnih ustanovah. Kot so nam med drugim povedali na kranjski občini, občinski objekti, med drugim tudi vsi vrtci in šole ter drugi javni zavodi, namreč ne sodijo med zaščitene odjemalce, kar velik problem predstavlja tudi Mestni občini Kranj. Država je namreč zaščitila uporabnike državnega pomena, občinski objekti pa niso. Če bo morala za to poskrbeti občina sama, bi lahko v Kranju imeli mesečno kar milijon evrov dodatnih stroškov, kar pa jih občina nima. Na občini so tako pojasnili, da se je župan Matjaž Rakovec že dobil z odgovornimi na pristojnih ministrstvih. Dobil je zagotovilo, da bodo po novem tudi občinski javni objekti, torej vrtci, šole in zdravstveni domovi, uvrščeni med porabnike z regulirano ceno.

Ob tem je na spletu objavljena tudi peticija za dobavo plina v Kranju, ki jo je objavila Lista za razvoj Kranja. »Domplan je lastnik plinskega omrežja v Kranju. Napovedali so umik iz trga in prenehanje dobave plina s 1. 11. 2022. S podpisi peticije jih prisilimo k odgovornemu ravnanju in dobavi plina. Če ne dobavljajo plina, naj ne bodo več niti upravljalci naših stanovanj, blokov in stavb. Zaradi več stotisoč evrov mesečnega zaslužka iz naslova stroškov upravljanja in vodenja rezervnega sklada nas ne smejo pustiti na cedilu, brez ogrevanja. Situacija je resna,« so v peticiji zapisali pobudniki.

Komentarjev 2
  • Megan_Conner 12:22 17.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti....................>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • 725b03553d49f4b8e93285a1f3dfccb54987f980 21:30 15.september 2022.

    Počasi se začenja...