Gorenjska
51068 ogledov

Tragedija v gnezdu

Printscreen Youtube
Kljub zelo skrbnim staršem, ki se neprestano trudita ohranjati mladiče pri življenju, so slabe vremenske razmere privedle do drastičnega poslabšanja stanja mladičev štorkelj v Predosljah. Vse štiri štorkljice so namreč poginile.

Kot smo že poročali, sta se tudi letos v gnezdo na dimniku Osnovne šole Predoslje tudi letos vrnil par štorkelj, ki jih lahko 24 ur na dan spremljamo TUKAJ. Samica je letos izlegla 5 jajc, iz štirih pa so se na koncu izvalile male štorkljice. Starša sta zanje dobro skrbela, a je zadnje močno poslabšanje vremena z nizkimi temperaturami poskrbelo za tragedijo.

Zaradi močnega dežja je v gnezdu pričela voda močno zastajati. Mladiči so postali premočeni in prepojeni z mokrim blatom. V kombinaciji z nizkimi temperaturami je privedlo do tega, da je moč mladičev pričela izrazito pešati. Če je predvčerajšnjim zvečer kazalo, da se bodo mlade štorkljice počasi opomogle, je ponoči zaradi iztrošenosti in podhladitve poginila najmlajša štorkljica.

»Upajoč, da so druge tri bolj močne in da bodo preživele vsaj one, smo jih skrbno in pogosto spremljali. Kmalu smo ugotovili, da je stanje v gnezdu precej bolj alarmantno, kot se je zdelo na začetku. Prosili smo za pomoč Kliniko za ptice, male sesalce in plazilce iz Veterinarske fakultete v Ljubljani ter zavetišče za divje živeče ptice, ki so ocenili, da jim je potrebno nuditi pomoč. S pomočjo zelo hitro odzivnih britofskih gasilcev, smo to tudi storili. Žal smo bili prepozni za drugo štorkljico. Tudi ta je podlegla izstošenosti,« so zapisali v OŠ Predoslje.

Iz gnezda so tako vzeli tretjo štorkljico, jo okrepili z vitamini, fiziološko raztopino, glukozo in drugim ter odpeljali v veterinarsko oskrbo in zavetišče. Četrto, najmočnejšo, pa so pustili v gnezdu. Žal pa je zdaj poginila tudi tretja štorkljica. Zadnja, četrta je bila predana v oskrbo v zavetišče. Popoldan pa so sporočili, da je žal poginila še četrta štorkljica.

Komentarjev 4
  • malarin 07:31 01.junij 2022.

    Tudi pri kokoših se to dogaja, zato je potrebna dodatna skrb pri koklji s piščeti pred ohladitvijo . . .

  • PaPajapopi 14:03 31.maj 2022.

    To je res tragedija. Vsak dan smo spremljali izleganje in življenje teh štorkljic in upali na njihovo preživetje. Ni mi jasno, da kljub stalnemu snemanju in spremljanju niso mogli prej ukrepati, ko se je že na pogled zdelo, da so ...prikaži več slabe in premražene.

  • LolekinBolek 11:52 31.maj 2022.

    Tipično slovensko. Pomagaj, ko je že prepozno.