Gorenjska
43772 ogledov

Tragedija v severni steni Špika, umrl alpinist

Gore gorska nesreča gorski reševalci GRS Fotografija je simbolična.
Danes zgodaj zjutraj se je v severni steni Špika v občini Kranjska Gora smrtno ponesrečil alpinist.

Uprava RS za zaščito in reševanje na spletni strani navaja, da je bil ponesrečeni alpinist v navezi s soplezalcem. Reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik so tako pokojnega alpinista kot tudi nepoškodovanega sopolezalca dvignili v helikopter Letalske policijske enote (LPE) in ju prepeljali v dolino.

Malo čez 13. uro so s Policijske uprave Kranj potrdili informacijo o gorski nesreči in navedli, da je bil alpinist državljan Slovenije. Okoliščine kažejo, da je plezal brez varovanja. Med plezanjem pa je padel in umrl. Bil pa je v steni še z enim plezalcem, ki pa v dogodku ni bil poškodovan.

Sumljivih okoliščin med zbiranjem obvestil o nesreči policisti niso ugotovili.

Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije je letos v slovenskih gorah v nesrečah umrlo že 20 planincev in alpinistov.

Prenočila na 2000 metrih

Kranjskogorski gorski reševalci in policijski helikopter pa so danes že navsezgodaj oziroma še pred zgoraj omenjeno nesrečo reševali tuja planinca na območju Prisankovega okna oziroma Prisojnika. Planinca sta se izgubila že včeraj in sta čez noč bivakirala na približno 2000 metrih. Malo pred pol sedmo zjutraj so tako reševalci oba nepoškodovana prepeljali v dolino.

Nepravilno se je vpel

V ferati  Hvadnik v Gozd Martuljku se je včeraj dopoldne zaradi nepravilnega vpenjanja poškodoval pohodnik. Padel je okoli sedem metrov in se huje poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS z Brnika. Posadka s helikopterjem LPE je poškodovanca prepeljala v Splošno bolnišnico Jesenice.

Izgubljen v Bohinjskih gorah

Še en planinec se je prav tako včeraj izgubil v Bohinjskih gorah, in sicer na območju Prevala in Planine Blatca. V  klasičnem  reševanju so že ponoči intervenirali bohinjski gorski reševalci. Nepoškodovanega planinca so najprej opremili z ustrezno opremo, ga pospremili z neprehodnega pobočja na planinsko pot in nato prepeljali v dolino.

Policija je danes zaradi vse navedenih nesreč vnovič pozvala k veliki previdnosti  ter odgovornosti do sebe in do drugih. Gore niso igrišče, so zahteven in nevaren teren, še posebej, če se jih lotevamo neodgovorno!, je v sporočilu zapisal mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 10:09 05.avgust 2022.

    Nesreča nikoli ne počiva, sploh pa ne v hribih. Tudi zahtevne hribovske poti so postale kot romarske, ljudje pa neprimerno opremljeni in velikokrat pa tudi močno precenjujejo svoje sposobnosti. Zaradi takih potem gorski reševalci zastonj svoje glave naprodaj nosijo.