Gorenjska
7890 ogledov

Tragično, umrl pri ponesrečenem skoku

Policijski helikopter PU Kranj Policijski helikopter.
Danes malo čez 13. uro je prišlo do hude nesreče na pobočju Rakove špice v občini Kranjska Gora, v kateri je umrl slovenski padalec.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje navajajo, da se je oseba z opremo za base jump smrtno ponesrečila.

Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in policijskim helikopterjem dvignili preminulega z nedostopnega terena, ga prepeljali v dolino in izročili pristojnim službam.

Mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj, je pojasnil, da se je nesreča zgodila opoldne in da prve okoliščine kažejo, da je padalec takoj po skoku izgubil kontrolo nad letenjem in umrl po trčenju v skalno polico. Umrl je na kraju. Postopki še potekajo. 

Rakova špica (2545 m) je gora, ki se dviga med Dolkovo Špico ter Škrlatico. Na njo ne vodi nobena označena pot. Z vrha se lepo vidi na Škrlatico, Špik, Razor, Dolkovo Špico in druge vrhove.

Skoki BASE so šport, pri katerem padalec skoči s stoječega objekta.

BASE je angleška kratica za Building (zgradba), Antenna (antena - nenaseljen stolp), Span (most, obok, kupola), in Earth (klif ali katerakoli druga naravna formacija). Kratice nakazujejo, od kod skačejo padalci, ki se ukvarjajo s to zvrstjo padalstva. V številnih državah je ta zvrst padalstva prepovedana, zato se številni padalci z njo ukvarjajo ilegalno. Skoki BASE so ekstremna zvrst padalstva. Razmeroma varne BASE skoke so zmožni opravljati le izkušeni padalci. Večina BASE padalcev prihaja iz vrst padalcev, ki skačejo iz letala. Obe zvrsti se v številnih prvinah bistveno razlikujeta, navaja Wikipedija.

Padla na pobočju Stola

Policijski helikopter in dežurna ekipa GRS na Brniku sta danes popoldne takoj nato hitela na pomoč še planinki, ki se je okoli 14.30 ponesrečila na pobočju Stola v občini Žirovnica. Poškodovani planinki so pomagali reševalci GRS Radovljica, s helikopterjem pa so jo odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:28 13.september 2021.

    Škoda je mladega življenja, sočustvujem z družino, pa vendar ne morem mimo dejstva, da se ekstremni adrenalinski športniki verjetno zavedajo, da življenje nosijo na prodaj.