Gorenjska
2668 ogledov

Trajnostne smernice Kranja gredo v svet

Mestna občina Kranj
Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo je povabila župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca na 2. Forum županov v Švico, na katerem je predstavil primere dobre prakse Kranja, vezane na trajnost in pametne rešitve.

Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo (UNECE) je v Palači Združenih narodov v Ženevi pripravila 2. Forum županov. Tema foruma, ki je potekal 4. in 5. aprila 2022, je bila okrevanje po pandemiji covida-19 s poudarkom na uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja. Forum, ki sta ga odprla svetovno znani arhitekt Norman Foster in nekdanji šef Ferrarijeve ekipe v formuli 1, zdaj posebni odposlanec Združenih narodov za varnost v cestnem prometu, Jean Todt, je postregel s štirimi tematskimi sklopi. ,

Primere dobrih praks je predstavljalo približno 40 županov in podžupanov iz več kot 30 držav. Med njimi je bil tudi župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec. V svoji predstavitvi je v okviru ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov izpostavil smernice, ki jim sledi MOK, in sicer: narediti mesto prijaznejše kolesarjem, pešcem in trajnostnemu prometu; utrditi status trajnostno naravnane destinacije; posaditi 1000 dreves v dveh mandatih; izboljšati kakovost življenja občanov z uporabnimi digitalnimi rešitvami in postati eno od 100 podnebno nevtralnih in pametnih evropskih mest do leta 2030.

»To je bila zame v vlogi župana MOK prva mednarodna udeležba na tako velikem dogodku. Forum je obravnaval tematiko, ki je vodilna tudi v Kranju, to je trajnostni razvoj s poudarkom na ozelenjevanju mest, alternativnih virih energije in okolju prijaznih oblikah prevoza. Udeleženci so predstavili veliko dobrih praks. Tovrstni dogodki so zelo dobrodošli, saj izvemo tudi kaj novega, kot so uporabni načini, ki jih lahko implementiramo tudi v naši občini,« je povedal Rakovec in dodal: »Srečali smo se še z visokimi predstavniki UNECE. Irina Goršič s Stalnega predstavništva RS v Ženevi nas je seznanila s številnimi predstavniki različnih institucij, kar odpira nove možnosti za predstavitev dosežkov MOK, predvsem za dodatno vključevanje na različnih področjih, s tem pa dodatne priložnosti za razvoj občine. Navdušili smo predvsem z izvirno idejo zasajanja dreves v sodelovanju z botri in pokrovitelji ter  projektom E-mobility, za katerega smo lani prejeli nagrado za najbolj e-mobilnostno mestno občino v Sloveniji. Da je bil forum za MOK uspešen, potrjuje že naslednje povabilo na mednarodni dogodek.«

Ob Forumu županov, na katerem je bil v spremljevalnem programu tudi dogodek Nogomet kot pospeševalec sprememb, je župan Matjaž Rakovec obiskal tudi Uefo in se srečal s predsednikom zveze Aleksandrom Čeferinom.

Komentarjev 1
  • mirror 19:47 07.april 2022.

    Doma pa krediti...