Gorenjska
450 ogledov

Tri kranjske osnovne šole za boljše okolje

Uroš Raztresen
Mestna občina Kranj se je skupaj s podjetjem Iskraemeco pridružila projektu Zeleni Pingvin, družbeni in obenem tehnološki inovaciji, ki rešuje okoljske in družbene izzive s pomočjo izobraževanja in vključevanja prebivalcev.

V projektu Zeleni Pingvin gre za izobraževanje otrok v osnovnih šolah, kako zmanjšati ogljične emisije in uporabljati manj virov energije. Izvaja se na način spremljanja podatkov porabe virov energije na pametnih digitalnih tehnologijah, kar se nato predstavi otrokom skozi igro na preprost in razumljiv način. V okviru projekta bo postavljena aplikacija oziroma platforma, v kateri bodo otroci preko nalog različnih težavnostnih stopenj spoznavali, kaj sploh povzroča ogljični odtis in kaj lahko sami naredijo za izboljšanje obstoječega stanja. Platforma bo učila in spodbujala učence k aktivnemu in učinkovitemu reševanju podnebnih ciljev in razogljičenja, hkrati pa bo omogočala tudi sodelovanje in povezovanje med oddelki ter šolami.

 | Avtor:

V Kranju bodo projekt izvajali v treh osnovnih šolah, in sicer OŠ Staneta Žagarja, OŠ Franceta Prešerna in OŠ Predoslje, in sicer v dogovoru z vodilnim partnerjem projekta Iskraemeco. Cilj projekta je dokazati, da lahko prav vsak posameznik vpliva na okolje, če le ima dovolj znanja in informacij. Zeleni pingvin tako naslavlja predvsem mlajšo populacijo, ki bo že v zgodnji mladosti osvojila trajnosten način življenja in potem svoje znanje prenašala znotraj svoje skupnosti. Na ta način se bo poraba energije in virov zmanjšala, posledično tudi stroški in emisije, to pa bo pripomoglo k ohranjanju okolja.

Projekt se sofinancira prek Norveškega finančnega mehanizma in Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Norveški finančni mehanizem predstavlja prispevek Norveške k zeleni, konkurenčni in vključujoči Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.