Gorenjska
1094 ogledov

Trije cepilni 12-urni maratoni

Cepljenje nenaročenih v kranjski vojašnici 23. junija 2021. PR ZD Kranj Odprto cepljenje proti covidu-19 v telovadnici Vojašnice Petra Petriča Kranj 23. junija 2021.
Včeraj, v nedeljo, 9. januarja 2022, je bilo po podatkih Sledilnika covid-19 na območju Mestne občine Kranj 1008 aktivno okuženih s covidom-19, kar 86 so jih samo včeraj potrdili s testom PCR. Gre za kar 240-odstotno tedensko rast, po več kot enem mesecu je bila vnovič presežena "meja 1000". Kot smo poročali, so bile razmere še odtenek slabše le še proti koncu novembra lani: 23. novembra 2021 je bilo po podatkih Sledilnika na območju MO Kranj 1169 aktivnih okužb s covidom-19.

Zaradi zaskrbjujoče rasti aktivno okuženih s covidom-19 v Sloveniji je danes minister za zdravje Janez Poklukar napovedal novo akcijo cepljenja proti covidu-19 z imenom Dnevi cepljenja, ki bodo potekali od četrtka, 13. januarja, do  vključno petka, 15. januarja.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj, zdravnica Lilijana Gantar Žura, dr. med. spec. spl. in urg. med., je danes ob tej priložnosti na javnost naslovila posebno izjavo. "Vabim vas, da ponovno razmislite o vseh koristih cepiv kot zaščite pred virusom covid-19. Dejstva so jasna. S cepljenjem preprečimo večje širjenje virusa. Pri cepljenih se virus na sluznici zadrži manj časa. Organizem takoj reagira s protitelesi. Cepljeni so v primerjavi z necepljenimi precej krajši čas kužni in prenosniki bolezni. To še posebej velja po tretjem oz poživitvenem odmerku," je poudarila.

V kranjski vojašnici, največjem cepilnem centru na Gorenjskem, osebje Zdravstvenega doma Kranj cepi proti covidu-19 že več kot leto dni.

In v vsem tem času, kot je navedla direktorica, "beležimo zelo malo primerov s stranskimi učinki. Po drugi strani je bilo ogromno necepljenih hudo bolnih. Potrebovali so našo urgentno pomoč in v nadaljevanju zahtevno oskrbo v bolnišnici. Zato pozivam vse občane Kranja in okoliških občin – cepimo se! Brez množične zaščite s cepivi, ki je pri večini populacij prebivalstva še vedno nezadostna, nas čaka mnogo težji in daljši covidni val – če ne kar cunami - kot v družbah z visoko precepljenostjo.
V Zdravstvenem domu Kranj bomo tudi tokrat v največji možni meri prilagodili urnik odprtega cepljenja. Vabljeni – brez naročanja – od četrtka do sobote, od 8. do 20. ure. Štejemo vsi in vsi odmerki!
Sama sem kot odgovorna zdravstvena delavka cepljena trikrat. Zaradi moje zaščite, zaščite mojih pacientov in za varnost vseh okoli nas!"
je sklenila direktorica doma Lilijana Gantar Žura.

Poziv in zahvala župana Matjaža Rakovca

K cepljenju proti covidu-19 je danes pozval tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. "Zdravje je ključno za kakovostno življenje vsakega od nas in za delovanje družbe. Zato postavimo zdravje na prvo mesto. Okužbe s covidom-19 naglo rastejo. Zato je zelo pomembno, da se zaščitimo. Nosimo maske, razkužujmo roke, držimo distanco. Cepimo se. Testirajmo se. S tem bomo omogočili lažje življenje sebi in celotni skupnosti.

Pomislimo na vse zaposlene v zdravstvu, ki že dve leti bijejo bitko in vlagajo dnevne napore, da bi si v teh težkih razmerah čim prej opomogli. To delajo – za nas. Za družbo. Hvala tudi civilni zaščiti, vojski in drugim podpornim službam. Zaupajmo stroki, da se čim prej vrnemo v običajne tirnice. Pazimo nase in mislimo na druge."

Brez naročanja tudi v drugih zdravstvenih domovih

Dneve cepljenja bodo organizirali tudi drugi zdravstveni domovi. V ZD Škofja Loka bo na primer cepljenje proti covidu-19 potekalo prav tako vse tri dni, od 13. do vključno 15. januarja, brez naročanja od 8. do 20. ure v cepilni ambulanti ZD Škofja Loka v prvem nadstropju. Otroke v starosti od 12 do 15 let bodo cepili samo v spremstvu odraslih.
Enako bo v Tržiču, kjer bodo ob istih dneh in urah brez naročanja cepili proti covidu-19 v cepilni ambulanti Zdravstvenega doma Tržič.

 

Komentarjev 1
  • Ender3 20:17 10.januar 2022.

    Organizatorjem želim veliko, ne/udeležbo. Trati se čas in denar, ljudi pa izpostavlja nepredvidljivemu učinku spice proteina. Ta cepiva ne bodo ustavila epidemije, trenutni sev pa povzroča klinična znake navadne gripe. V razmislek in ne opomin, cepimo se na lastno odgovornost ...prikaži več in nihče nam, ne zagotavlja statističnih učinkov proizvajalcev.