Gorenjska
1737 ogledov

Trije zdrsnili, dva sta se zaplezala

Nesreča v gorah, gorska, gore, plezanje, hoja v gore Andrej Leban
Včeraj se je v gorah zgodilo pet nesreč, v katerih so posredovali gorski reševalci. Vojaški helikopter je sodeloval v štirih reševanjih, navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na poti na Slemenovovo špico na območju občine Kranjska Gora se je najprej okoli 10. ure ponesrečila planinka. Po zdrsu se je udarila v glavo. Posredovali so reševalci GRS Kranjska Gora, jo oskrbeli, vojaški helikopter z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči pa jo je prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice.

Okoli 15. ure je na planinski poti od Malega Triglava proti Domu Planika planincu zdrsnilo na melišču. Poškodovanega so oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa HeNMP, vojaški helikopter ga je prepeljal v SB Jesenice.

Še ena planinka si je približno uro pozneje poškodovala nogo na poti od Razorja proti Kriškim podom. Gorski reševalci GRS Bovec so jo s pomočjo vojaškega helikopterja odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.
 
Na Osojnici na območju občine Bled so malo čez 17. uro reševali pohodnika, ki mu je bilo slabo oziroma je zbolel. Oskrbeli so ga reševalci GRS Radovljica, prenesli v dolino in izročili reševalcem Nujne medicinske pomoči Bled.

Zadnje reševanje so imeli reševalci včeraj malo pred 18. uro na težko dostopnem pobočju Zadnjega Prisanka. Tam sta se zaplezala dva tuja planinca, na srečo se nobeden od njiju ni poškodoval. Kranjskogorski reševalci so ju skupaj z ekipo dežurne helikopterske ekipe in helikopterjem Slovenske vojske rešili iz stene in ju prepeljali v dolino.

Poziv k previdnosti in odgovornim ravnanjem

V zvezi z nesrečami v gorah so danes s Policijske uprave Kranj na javnost naslovili poziv k previdnosti in odgovornim ravnanjem. "Vsak ve in mora vedeti, do kam in koliko zmore. Vsakič se pozanimajte o poti, kamor greste. Svojih mej ne preizkušajte na zahtevnih terenih. Pazite, ko ste že utrujeni. Turistični delavci pa na nevarnosti opozorite svoje goste," je sporočil mag. Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi s PU Kranj.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.