Gorenjska
518 ogledov

Trinajst žensk, izjemnih "živih knjig"

Žive knjige Kranj Mestna knjižnica Kranj
V soboto, 12. junija, bo v Prešenovem gaju v Kranju potekala tematska Živa knjižnica – Tehnofobija ni za ženske. Kar 13 izjemnih žensk bo na dveurnem dogodku med 10. in 12. uro predstavilo svoje življenjske zgodbe.

Živa knjižnica deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da “knjige” govorijo, saj gre za ljudi z zanimivimi zgodbami, izkušnjami in pogledi na svet, ki so jih pripravljeni deliti z bralci. Izposoja je časovno omejena, gre za pogovor med bralcem in živo knjigo. Tokrat bodo živo knjižnico izvedli v okviru Evropskega izziva – Tehnofobija ni za ženske. »Žive knjige« bodo ženske, ki opravljajo stereotipno moške poklice s tehnološko-naravoslovnih področij, so sporočili iz Mestne knjižnice Kranj.

Pogovorili se boste lahko z astrofizičarko dr. Andrejo Gomboc, redno profesorico za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje in raziskovalko v Centru za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici.

Na vaša vprašanja bosta odgovarjali Breda Šprajcar, poklicna pilotka helikopterja, zaposlena v Letalski policijski enoti, in doktorica znanosti s področja elektrotehnike Emilija Stojmenova Duh, docentka na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in vodja Digitalnega inovacijskega stičišča 4PDIH.

Kot sogovornico lahko izberete voznico avtobusa in motoristko Mojco Smolej, programerko Nino Krmavnar, univezitetno diplomirano inženirko računalništva in informatike, ki dela kot razvijalka spletnih aplikacij v podjetju 3fs, ali pa inženirko strojništva Ino Čarić, ki je po pridobljeni pedagoški in andragoški izobrazbi postala tudi učitejica: ljubezen do strojništva, poučevanja in dela z otroki s posebnimi potrebami, je združila v svoji sedanji službi na Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani. Tam poučuje strokovne predmete na srednji šoli za strojništvo.

Bralci se bodo lahko pogovorili tudi z diplomirano inženirko računalništva in informatike, "hekerko življenja" Petro Maršić, ki na Zavodu 404 mentorira mlade in razvija elektronska vezja. Na Zavodu 404, mladinskem tehnološko-raziskovalnem centru, dela tudi elektroinženirka Iza Burnik, kjer prav tako mlade navdušuje nad elektrotehniko in programiranjem.

"Žive knjige" bodo še fotografinja in umetnica Klavdija Žitnik, Bojana Kenda, programerka in anglistka, ki dela dela v telekomunikacijskem podjetju in razvija nova orodja za čim hitrejše, zanesljivejše in učinkovitejše izvajanje avtomatskih testov programske opreme omrežnih naprav, in Teja Primožič, ki je že kot študentka računalništva vodila razvoj aplikacije KAMbi. Ta aplikacija mladim pomaga pri odločanju za inženirske smeri in skozi zgodbe pokaže, kako izgleda delo v teh poklicih.

Zanimiv pogovor se obeta tudi z Niko Mlinarič, ki po magisteriju iz fizke dela kot letalska inženirka v podjetju AFormX, in inženirko Jasmino Hlača, gradbenico, ki je bila vodja del na največjem inženirskem objektu v Sloveniji, to je gradnja hidroelektrarne Avče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.