Gorenjska
154 ogledov

Tržič: nasilnežu prepoved približevanja

Nasilje v družini. Barbara Milavec Fotografija je simbolična.
Policisti so na Gorenjskem včeraj vnovič obravnavali nasilje v družini, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

Šestindvajsetletnemu moškemu z območja Tržiča so policisti sinoči zaradi nasilnih dejanj nad žensko izrekli prepoved približevanja. O njegovih dejanjih še zbirajo obvestila v smeri kaznivega dejanja z elementi nasilja, o vsem pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

V stiski ne bodite sami, čim prej poiščite pomoč

"Pomembno je, da ne odlašate, ko potrebujete pomoč in če se dogaja nasilje, čim prej poiščete pomoč. Dogaja se za zaprtimi vrati in ne sramujte se poiskati pomoči. Edina rešitev je, da spregovorimo o nasilju in ga s tem ustavimo. Vsak izmed nas ima pravico do dostojnega in lepega življenja," poudarjajo iz Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske.

Na Gorenjskem omenjeno društvo izvaja tri verificirane socialnovarstvene programe: Varna hiša Gorenjske, Materinski dom Gorenjske in Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem. Lani je v okviru omenjenega centra začela delovati tudi skupina za samopomoč za žrtve nasilja oziroma po preživetem nasilju, ki je namenjena medsebojni podpori.

Pravica živeti brez nasilja

Program Varna hiša Gorenjske je namenjen ženskam in otrokom žrtvam nasilja. V okviru programa jim nudijo možnost umika pred nasiljem v varen prostor, podporo pri ozaveščanju o osebni situaciji, zaščito in podporo pri zavestnem spreminjanju lastnega življenja, razvijanju veščin za življenje in jim nudimo podporo po odhodu iz programa.

Lani je bilo v ta program vključenih 48 žensk in otrok, žrtev nasilja. Še več jih je klicalo, da potrebujejo pomoč in razmišljajo o odhodu iz nasilnega razmerja, a se kasneje za to (še) niso odločile. "Pravico imate živeti brez nasilja, v miru in sprejemati odločitve o sebi. Pokličite 051 200 083. Pokličete nas lahko od ponedeljka do četrtka od 8. do 18. ure in v petek od 7. do 13 ure," so sporočili iz Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja.

V materinskem domu najdlje do enega leta

V program Materinski dom Gorenjske je bilo lani vključenih 22 žensk in njihovih otrok. Namenjen je nosečnicam, ženskam z otroki in izjemoma ženskam brez otrok, ki so se znašle v socialni stiski in nimajo druge možnosti bivanja ter so pripravljene aktivno reševati svojo situacijo. Program uporabnicam nudi namestitev za krajši čas oziroma najdlje do enega leta. Program se izvaja neprekinjeno skozi celo leto.

Materinski dom Gorenjske, nasilje v družini | Avtor: Društvo za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske Materinski dom Društvo za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske

Namestitev v program materinski dom omogočajo tudi ženskam po zaključenem programu v varni hiši. V okviru programa nudijo prostor, zaščito, podporo, strokovno pomoč in zagovorništvo. Zagotavljajo varen prostor, podporo in učenje ter razvijanje socialnih veščin za življenje, in jih tudi podpirajo in krepijo pri starševski vlogi in vzgoji otrok, podporo pa nudijo tudi po odhodu iz programa.

Za vse, ki ste v stiski in ne veste kam, lahko pokličete na 031 688 805.

Po potrebi tudi zagovorništvo

V program Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem je bilo lani vključenih 130 uporabnic in uporabnikov. Načeloma svetujejo polnoletnim, s soglasjem staršev nudijo pomoč tudi mladoletnikom, ki doživljajo različne vrste nasilja. Uporabnikom nudijo informacijske, razbremenilne, psihosocialne in svetovalne razgovore in jih informirajo o možnih oblikah pomoči, nudijo tudi spremstvo do različnih služb, strokovnjakov in po potrebi izvajajo zagovorništvo.

V centru se lahko oglasite od ponedeljka do petka: ponedeljek, torek od 13. do 19. ure, sreda, četrtek in petek pa od 8. do 15. ure. Za točen termin se dogovorite po telefonu: 030 380 380 ali pišite na elektronski naslov cis.gorenjske@siol.net.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.