Gorenjska
115 ogledov

Tudi branje je odlično zdravilo

Branje psu
Ti težki časi epidemije vpliva tudi na našo psiho, kar opozarjajo mnogi. In eno od zelo dobrih zdravil je po mnenju številnih tudi branje. Tega se zavedajo tudi na Mestni občini Kranj, kjer že več let aktivno podpirajo spodbujanje branja. Tako ji je bil do leta 2023 podaljšan naziv Branju prijazna občina.

"Knjiga je v celoti pot od zlega k dobremu, od krivice k pravici, od napačnega k resničnemu, od noči k dnevu," je zapisal Victor Hugo. Tudi v teh časih, ko nas pesti epidemija covida-19, tako mnogi predlagajo, da posežemo po knjigah in s tem pustimo za vsaj nekaj časa vsakdanje skrbi na strani. Da je branje lahko dobro zdravilo v teh dneh, se zavedajo tudi na Mestni občini Kranj (MOK). Že več let aktivno spodbujajo branje svojih občank in občanov, zdaj pa so jim Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo podaljšali naziv Branju prijazna občina za tri leta.

 

»V MOK se trudimo čim bolj poglabljati bralno kulturo med občankami in občani v sodelovanju z organizacijami in društvi, ki izvajajo projekte s področja branja, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Knjiga je okno v svet. Listina, s katero se MOK ponaša, je lepa potrditev našega poslanstva, ki ga izpolnjujemo v odnosu do besede, knjige in kulture,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

 

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

 

Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja

V času epidemije, omejenih stikov in gibanja branje, dostop do knjig in spletnih gradiv omogoča državljanom kakovostno preživljanje časa ter izobraževalne procese na daljavo. Knjižnice, kulturne in druge institucije v posameznih lokalnih skupnostih so se v tem času izkazale še za posebej pomembne, so zapisali v sporočilu za javnost podeljevalci listine. »Ugotavljamo, da občine, ki so naziv Branju prijazna občina že pridobile, nadgrajujejo in izboljšujejo aktivnosti na področju knjige in branja,  s tem pa izboljšujejo svojo raven delovanja na socialnem, ekonomskem in kulturnem področju. Občine to počnejo v sodelovanju s knjižnicami, ki so njihov  najbolj  naraven partner pri spodbujanju branja,« je dejala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 13:52 08.december 2020.

    ne da se mi cel dan sedet nekje in knjigo brat, zvečer pa ob knjigi zaspim ... na reazumem zakaj takšne ideje ... moramo se gibat, ne pa tablete žret in cel dan ležat

Sorodne novice