Gorenjska
2504 ogledov

Tudi Kranj bo kmalu praznično zažarel

Zavod za turizem in kulturo Kranj
V Kranju bo na občinski praznik zažarelo večtisoč lučk, ves december pa pripravljajo tudi pestro dogajanje.

Vstopili bomo v zadnji mesec leta, ko je vzdušje tudi v slovenskih krajih praznično. V Kranju bodo praznične luči prižgali v soboto, 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ker je Kranj Prešernovo mesto, so že nekaj let zapored rdeča nit decembrske okrasitve svetlobni verzi dr. Franceta Prešerna, in sicer Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu in pritičejo decembrskemu vzdušju. Nepogrešljiv del Prešernega decembra sta dve novoletni smreki, in sicer ena stoji na Glavni trg, drugo pa pred Prešernovo gledališče Kranj.

Praznične luči bodo bogatile lesene skulpture Matjaža Beguša ter njegove lesene jaslice v kanjonu Kokre. Otroci se bodo med drugim najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali. Čarobno pa bo tudi na vrtu gradu Khislstein, ki bo ravno tako odet v pravljično preobleko. »Mestna svetlobna okrasitev bo nekoliko bolj bogata kot prejšnja leta, glede na situacijo pa so predvideni varčevalni ukrepi, in sicer se bodo praznične luči v poznih nočnih urah ugasnile,« so ob tem sporočili z Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK).

 

Pestro dogajanje v mestu

December bo tudi v Kranju zelo živahen. »Spet bo zaživel praznični sejem, zadišalo bo po kuhanem vinu, na ulicah Kranja bo odzvanjala praznična glasba, ob koncih tedna pa se bodo obiskovalci zabavali ob živi glasbi. Poseben poudarek namenjamo zadnjemu tednu v decembru, ko se bodo koncerti na Glavnem trgu odvijali prav vsak dan, zaključil pa se bo s silvestrovanjem na prostem,« pravijo na ZTKK. Ob tem pa dodajajo, da bodo kot Evropska destinacija odličnosti 2023 na dogodkih sledili trajnostni noti tudi z uporabo povratnih eko-kozarcev, ločenim zbiranjem odpadkov in ustvarjanjem nižjega ogljičnega odtisa, in sicer s spodbujanjem obiskovalcev, da na dogodek pridejo na trajnostni način – s kolesom, peš, javnim prevozom ali souporabo vozil. Vsi dogodki bodo potekali na Glavnem trgu, razen prazničnega smenja, ki bo na Poštni ulici.

Decembrski program v Kranju:

3. - 30. 12. Praznični sejem ob 16. uri, Poštna ulica (izjema: nedelja, 4., 11., 18. in 25. 12. in ponedeljek, 12., 19. in 26. 12.)

3. 2. ob 17.00 Prižig lučk, Bassless

5. 12. ob 17.00 Prihod Sv. Miklavža, koncert Cici brass in sMEHci

9. 12. ob 19.00 Neisha

10. 12. ob 19.00 Sem slišal peti, srečanje oktetov in malih vokalnih skupin

16. 12. ob 19.00 Smetnaki, Le Serpentine

17. 12. ob 11.00 Tuba božički

17. 12. ob 19.00 Moon Time Quartet

23. 12. ob 19.00 Tilen Lotrič

27. 12. ob 19.00 California

28. 12. ob 19.00 Jan Plestenjak

29. 12. ob 19.00 Miran Rudan InDesign

30. 12. ob 18.00 Prihod dedka Mraza

30. 12. ob 19.00 ABBA Tribute Band

31. 12. ob 22.00 silvestrovanje  z Markom Vozljem in Mojstri

Ob obletnici Prešernovega rojstva dve zanimivi razstavi

Gorensjki muzej pred obletnico rojstva Franceta Prešerna pripravlja dve zanimivi razstavi. V Prešernovi hiši v Kranju bodo tako v četrtek, 1. decembra 2022, odprli razstavo Pesniki Kranjske čbelice. Razstava bo predstavila pesnike, ki so objavljali v omenjenem almanahu in so skupaj s Francetom Prešernom zaslužni za jezikovno kulturni preporod slovenskega naroda. Predstavljena bo njihova vloga v almanahu, izpostavljene bodo nekatere njihove objavljene pesmi, zanimiv poudarek bo na Prešernovih sršenih – zabavljivih in zbadljivih napisih s katerimi je pesnik komentiral njihov prispevek, razstava  pa bo opremljena tudi z likovnimi deli iz zbirke Gorenjskega muzeja, ki bodo izbrana nosila sentiment narodnobuditeljske poezije pesnikov Kranjske čbelice.

 | Avtor: Gorenjski muzej Kranj Gorenjski muzej Kranj

V petek, 2. decembra 2022, ob 17.00 pa bodo v Galerij Prešernovih nagrajencev odprli razstavo Že od jutra si prepevam in predstavitev Anje Štefan, letošnje nagrajenke Prešernovega sklada. »Na pričujoči razstavi je videti zanimiv in ne prav pogost fenomen. Z Anjo Štefan so sodelovali in še sodelujejo različni ilustratorji in ilustratorke. Pri ilustriranih knjigah se pogosto zgodi, da se najdeta avtor besedila in ilustrator, ki začneta soustvarjati številne projekte, ker sta si »podobna«. Tudi Anja ima svoje favorite, a je vseeno sodelovala z mnogimi slikarji in slikarkami. Vse je odvisno od teme. Ene so »finčkane«, druge humorne. Enkrat gre za prozo, drugič za poezijo. Rezultati so prav nenavadno uspešni. Njene knjige in knjižice so vse take, kot morajo biti: kompaktne celote, kjer je težko ločiti besedilo od ilustracije, saj delujejo v enosti. Razstavljene podobe so delo desetih slikarjev in slikark. Verjamem, da se je lahko vsak od njih našel v avtoričinih besedilih, ker njena umetnost pisanja odpira tako široko pahljačo občutkov,« je ob razstavi med drugim zapisal Pavel Učakar.

 | Avtor: Gorenjski muzej Kranj Gorenjski muzej Kranj

Niso pozabili na dobrodelnost

Tudi letos v decembru v Kranju poteka dobrodelna akcija V Kranju dobro v srcu mislimo. »Dobrodelna akcija bo potekala od 1. do 31. 12. 2022. Humanitarni akciji se priključite tako, da v tem času na številko 1919 pošljete SMS sporočilo KRANJ5 in tako donirate 5 evrov. Prostovoljni prispevek pa lahko nakažete tudi na transakcijski račun Društva prijateljev mladine Kranj, odprt pri Delavski hranilnici d. d. Ljubljana, št.: SI56 6100 0000 5487 540, sklic SI00 500-21112021, koda namena: CHAR ali na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine, odprt pri Delavski hranilnici, št.: SI56 6100 0000 3512 232, sklic SI00 07-245017, koda namena: CHAR, namen: V KR DOBRO V SRCU MISLIMO,« so še dodali na ZTKK.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.