Gorenjska
815 ogledov

Tudi letos 12-urni tek po Kranju

Damjan Končar
V Kranj tudi letos prihaja ultramaraton, ki vsako leto privabi več ljubiteljev teka.

Slovenski 12-urni tek Varuh zdravja Vzajemna je dvakrat potekala v Trbojah, leta 2019 pa so se odločili, da ta dogodek prvič organizirajo v centru Kranja, ker smo želeli tekmovanje narediti atraktivnejše, še bolj zanimivo za gledalce, predvsem pa za tekmovalce. Gre za prvi ultramaraton, ki poteka v centru mesta, v Sloveniji in širše. Glede na izvrstne odzive, pohvale in prošnje tekmovalcev in navijačev k ponovni izvedbi teka, so sklenili, da tako nadaljujejo z organizacijo dogodka tudi letos, v centru Kranja.

V Kranju bo tako letos že peta tekma SLO12RUN. Prireditev se bo začela z odprtjem v soboto, 4. junija 2022, sam tek pa bo potekal v nedeljo, 5. junija 2022, od 7. do 19. ure. Tekači bodo tekli po krožni trasi, dolgi 1.292 metra, certificirani s strani Mednarodne zveze za maratone in cestne teke. »Z željo, da se tekme udeležijo tudi tekači, ki so se do zdaj preizkusili na krajših razdaljah, bo možnost udeležbe tudi na 6-urnem teku,« ob letošnjem teku dodaja direktor tekmovanja Klemen Boštar.

Na letošnjem teku pričakujejo okrog 150 tekačev iz tujine in iz Slovenije. Na listi prijavljenih so tako že tekači in tekačice iz 20 držav, med njimi so tudi legenda ultrateka Grk Yiannis Kouros, lastnica ženskega rekorda na Špartatlonu Poljakinja Patrycja Bereznowska, Španec Ivan Penalba Lopez in Finka Noora Honkala. Letošnji tek ob tem prinaša še nekaj drugih novosti. Tekma bo namreč štela za državno prvenstvo v teku na 12 ur in tudi državno prvenstvo tekačev iz Bosne in Hercegovine v teku na 6 in 12 ur. V štartno-ciljnem prostoru bo tribuna za gledalce, za lažji prehod pešcev in kolesarjev pa bodo postavili most čez Tavčarjevo ulico. V soboto in nedeljo bo potekal še sejem športne opreme in športne prehrane.

Slovenski 12-urni tek ima že drugič zapored tudi Srebrno značko IAU. To dokazuje, da gre za mednarodno priznano tekmo na vrhunskem nivoju. »Z željo, da bi na ta edinstven dogodek privabili še več domačih in tujih ultramaratoncev, bomo prireditev dvignili na višjo raven. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem letošnjega Slovenskega 12-urnega teka obljubljamo, da bodo v Kranju doživeli nepozabno tekaško izkušnjo,« obljublja Boštar.

Prijave na tek so možne preko spletnega obrazca do 13. 5. 2022. Na dan prireditve prijava ne bo možna. Prijava velja le s plačilom prijavnine. Dogodek organizira Atletski klub Ultramaraton Slovenija, soorganizator je Zavod za kulturo in turizem Kranj, kot tudi s podporo Mestne občine Kranj in Atletske zveze Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.