Gorenjska
599 ogledov

Tudi otroci se vračajo pod Ponce

Arhiv Zavarovalnice Triglav
Pred nami je planiški praznik, ki ga bodo letos ponovno popestrili gledalci. Policija in organizatorji jih tako pozivajo, da v Planico pridejo organizirano.

Od četrtka do nedelje bo v Planici zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih. Po dveh letih se bodo letos v dolino pod Poncami vrnili gledalci. Organizatorji jih pričakujejo več kot 30.000 na dan. Prav tako pa se letos vračajo tudi otroci, ki jih v Planico v okviru akcije Otroci Triglava v Planici pripelje Zavarovalnica Triglav. Ogled četrtkove kvalifikacijske tekme ob zaključku svetovnega pokala v smučarskih skokih bo letos omogočila več kot 4.000 osebam ali več kot 3.770 otrokom s spremljevalci, 11 velikim družinam in okoli 200 osebam s posebnimi potrebami.

V sklopu akcije bo ogled kvalifikacijske tekme Zavarovalnica Triglav omogočila tudi šolarjem z Gorenjske. Teh bo skupaj s spremljevalci okrog 500. »Na kranjski območni enoti smo že tradicionalno močno povezani z lokalno skupnostjo. Z velikim veseljem sodelujemo in spodbujamo tiste aktivnosti, ki k zdravemu, aktivnemu in športnemu življenjskemu slogu spodbujajo naše najmlajše. Tako bomo letos oglede smučarskih skokov omogočili otrokom iz kar osmih gorenjskih osnovnih šol. K nepozabnemu doživetju pa smo povabili tudi uporabnike dveh delovno varstvenih centrov,« je pred četrtkovim dnevom v Planici povedala direktorica Območne enote Kranj Zavarovalnice Triglav Mihaela Perčič.

 | Avtor: Arhiv Zavarovalnice Triglav Arhiv Zavarovalnice Triglav

Med tistimi, ki se dogodka najbolj veselijo, so poleg najmlajših navijačev zagotovo tudi smučarji skakalci. »Zaključek sezone je v mojih očeh dogodek, ki ga soustvarjamo tako skakalci kot tudi navijači. Ker v zadnjih dveh letih v Planici ni bilo navijačev, imam občutek, kot da ni bilo niti Planice. Zato me misel, da bodo tribune ob izteku skakalnice ponovno zasedli mladi ljubitelji smučarskih skokov, zelo veseli. Vedno mi je lepo, ko se po skoku ustavim med najmlajšimi gledalci, ki jim srce gori za navijanje,« je v pričakovanju zadnjih tekem letošnje sezone povedal Peter Prevc in ob tem v Planico povabil ljubitelje smučarskih skokov vseh generacij: »Močno upam, da navijači pogrešajo planiški praznik prav toliko, kot jaz pogrešam njih. Zato res lepo vabim vse generacije, naj pridejo v Planico, kjer bomo skupaj ustvarili nepozabne spomine.«

 

Gledalci naj pridejo organizirano

Po dveh letih se v Planico tako spet vračajo gledalci. Prireditelji v letošnji izvedbi posebno pozornost namenjajo trajnostni mobilnosti. V tej luči vse gledalce pozivajo k uporabi javnega in organiziranega prometa. V Planico naj tako v čim večji meri pridejo z vlakom do Jesenic, od tam naprej pa bodo na voljo krožni avtobusni prevozi.

Tiste, ki bodo pod Ponce vseeno šli s svojimi vozili ali bodo nastanjeni v Kranjski Gori in okolici, pa vodja prometne organizacije Jože Ajdišek poziva, da parkirajo v Kranjski Gori in se od tam v Planico odpravijo peš. Iz Kranjske Gore in Rateč bo do prizorišča sicer tekel tudi organiziran krožni avtobusni promet.

Tudi gorenjski policisti opozarjajo na povečan promet:

"V okviru svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, policisti v štirih dneh tekmovanj (od četrtka do nedelje) pričakujemo več 10.000 obiskovalcev. Največji obisk je običajno v soboto. Med trajanjem prireditve bo močno povečan promet proti Kranjski Gori, po dogodku pa v obratni smeri. Na večini cest (vključno na kolesarski stezi) od Kranjske Gore do Planice bo veljal poseben prometni režim, ki ga bo urejal organizator. Zato pozivamo k upoštevanju njihovih navodil in ukrepov. Promet avtodomov, počitniških prikolic in taksijev v Planici ne bo dovoljen. Organizator je predvidel brezplačne avtobusne prevoze iz Kranjske Gore in okolice. Zato svetujemo, da se obiskovalci v Planico ne odpravljajo z osebnimi vozili. Tudi sicer bodo imeli prednost prihoda in odhoda avtobusi. V času prireditve se najpogosteje zvrstijo manjše prometne nesreče, posamezne kršitve prometnih pravil (predvsem prehitevanja, neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola) ter prijave pogrešanih oseb in izgubljenih predmetov. V izvajanje nalog bo vključenih večje število policistov, ki bodo opravljali naloge policije tako na področju odkrivanja in preprečevanja kriminalitete, kot v segmentu splošne varnosti, javnega reda in prometa."

Zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici se sicer začenja že danes. Ob 10.00 se bo namreč začel preizkus planiške letalnice. Jutri bo ob 9.00 uradni trening, ob 11.00 sledijo kvalifikacije. V petek se bo posamična tekma začela ob 12.30 s poskusno serijo in se nadaljevala samo tekmo ob 14.00. V soboto bo ekipna tekma. Poskusna serija bo ob 9.00, prva serija pa se začne ob 10.00. Podoben program je tudi v nedeljo, ko bo sledila še ena posamična tekma.

Komentarjev 1
  • optimist11 17:08 23.marec 2022.

    vsaj 60000 ljudi na prireditvi. Tisti ki greste, UŽIVAJTE. Bo pa zanimiv test , koliko je Covid nalezljiv.