Gorenjska
876 ogledov

Tudi seno kradejo

Bala, seno M. Ha. Fotografija je simbolična.
S Policijske uprave Kranj so danes poslali poročilo o zares pestrem dogajanju ta konec tedna. Občani so podali policistom na Gorenjskem 13 prijav o kriminaliteti, pet prijav kršitve javnega reda in miru. Policisti so med drugim obravnavali pet prometnih nesreč, od teh eno s pobegom, in štiri požare.

Na območju Kranja so policisti obravnavali vlom v stanovanje in štiri poskuse vloma v pomožne objekte. Neznani storilec je izvršil tatvino goriva iz delovnega stroja. Zabeležili pa so še tatvino mopeda, kolesa, predmetov iz motornega vozila ter delovnih naprav. En občan pa je preko spleta naročil izdelek, nakazal denar, izdelka pa ni dobil. Kranjski policisti v vseh primerih še zbirajo obvestila.
Na območju Tržiča je neznanec poškodoval parkirano osebno vozilo. Na območju Jesenic so neznanci ukradli več bal sena. Sledi kazenska ovadba zoper neznanega storilca.

Trije vozili pijani, eden odklonil strokovni pregled

Na območju Radovljice je prišlo do prometne nesreče z materialno škodo in pobegom voznika. Policisti so izsledili povzročitelja. Ker je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 1,08 mg/l, so ga pridržali, policisti pa še zbirajo obvestila v zvezi kaznivega dejanja nevarne vožnje.

Na območju Kranja so policisti obravnavali kolesarja, ki je padel zaradi vožnje preblizu desnega roba vozišča in se poškodoval. Alkotest je pokazal 0,74 mg/l. Sledi prekrškovni postopek.
Zaradi izsiljevanja prednosti so policisti na območju Kranja obravnavali še prometno nesrečo med dvema voznikoma osebnih vozil. Povzročitelju je bila izdana globa.
Na avtocestni relaciji Brezje–Naklo je voznik osebnega vozila trčil v prometno signalizacijo, zaradi česar so mu policisti izročili plačilni nalog.
Prav tako so policisti izdali plačilni nalog vozniku, ki se je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast na cesti  Nomenj–Soteska in trčil v kamnito steno.
Policisti so imeli na območju Kranja v postopku voznika osebnega vozila, ki je bil pod vplivom alkohola (0,80 mg/l). Voznika bo obravnavalo pristojno sodišče. Ker nista imela veljavnega vozniškega dovoljenja, pa so policisti zasegli vozili, in sicer voznici na območju Jesenic in vozniku na območju Radovljice. Oba kršitelja bo obravnavalo pristojno sodišče.
Kranjskogorski policisti so ustavili še voznika osebnega vozila, ki je prav tako vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in je odklonil strokovni pregled na prepovedano drogo. Vozilo so mu zasegli. Zaradi odklona strokovnega pregleda zdaj proti njemu vodijo prekrškovni postopek, zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja pa bo postopek vodilo pristojno sodišče.

Iščejo neznanca, ki je poškodoval moškega

Tržiški in jeseniški policisti so obravnavali kršitev javnega reda in miru na javnem kraju. Povzročiteljema so izdali plačilni nalog. Na območju Tržiča in Kranja je prišlo do kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru. Policisti v prvem primeru še zbirajo obvestila, v drugem pa so kršielju izdali plačilni nalog. Na območju Kranja je po prvih podatkih policije neznanec telesno poškodoval moškega. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o kaznivem dejanju povzročitve lahke ali hude telesne poškodbe.

Požari in razlitje tekočine

Na območju Jesenic je zagorelo v kletnih prostorih, na srečo je nastala le materialna škoda. Brez materialne škode in brez tuje krivde pa je bilo v dimniškem požaru na območju Tržiča, požar so pogasili gasilci. Požar je bil tudi v stanovanjski hiši na območju Radovljice. Pogasili so ga gasilci. Tuja krivda je izključena. Na območju Radovljice je zaradi tehnične napake zagorelo vozilo, nastala je materialna škoda. Vozilo so pogasili gasilci.

V Kranju pa se je razlila večja količina tekoče snovi. Snov je odtekla v jašek, kjer je bil nameščen lovilec olj. Do onesnaženja okolja ni prišlo, prav tako ni nastala materialna škoda. Jašek so sanirali gasilci.
Kranjski policisti so obravnavali še občana, ki je kuril nevarne odpadke. Kot so sporočili, ga bodo predlagali v nadaljnji postopek pristojnemu inšpektoratu.

Kako so pihali na Gorenjskem?

V času akcije Slovenija piha 0.0, med 7. in 13. novembrom 2022, so gorenjski policisti odredili 1057 preizkusov alkoholiziranosti, od tega jih je bilo 16 pozitivnih do 0,52 mg/l in štirje pozitivni nad 0,52 mg/l. Odrejenih je bilo osem strokovnih pregledov na prepovedano drogo.

V letošnjem letu so gorenjski policisti odredili 30.024 (lani oziroma v enakem obdobju 2021.leta pa 27.644) preizkusov alkoholiziranosti. Pozitivnih je bilo 943 (lani 855), odklonjenih 13 (lani 16). Odrejenih je bilo 138 (lani 161) strokovnih pregledov na prepovedano drogo, od tega je bilo 17 (lani 26) pozitivnih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev je 9,73% (lani 8,39%). Obravnavanih je bilo 1515 (lani 1318) prometnih nesreč, 12 (lani 9) s smrtnim izidom, 80 (lani 73) s hudimi telesnimi poškodbami in 323 (lani 302) z lahkimi. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč sta stran oziroma smer vožnje in neprilagojena hitrost.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.