Gorenjska
2760 ogledov

Tudi uradno v avstrijski lasti

Iskratel Kranj arhiv Iskratel Kranj Poslovna stavba podjetja S &T Iskratel na Laborah v Kranju.
V javnosti je včeraj zaokrožila vest, da je Iskratel odslej tudi uradno v rokah globalne tehnološke družbe S&T AG s sedežem v avstrijskem Linzu. Na vprašanje, kdaj točno so novi lastniki dobili vsa dovoljenja, pa je glavni direktor Iskratela mag. Željko Puljić danes za Žurnal24 pojasnil, da je bilo vse kljub zaostrenim razmeram, povezanimi z epidemijo koronavirusa, formalno urejeno že v oktobru lani.

Kot je znano, so v Iskratelu dlje časa iskali strateškega partnerja, ki ga potrebujejo za resnejši poslovni preboj. Tega so našli v multinacionalki S&T AG in ta je 30. junija lani podpisala pogodbo o prevzemu podjetja FinTel, preko katerega so Iskratelovi menedžerji in tudi drugi zaposleni pred 10 leti izpeljali odkup.
Na naše vprašanje, koliko je novi lastnik plačal za 100-odstotni delež podjetja v Kranju (lani so navajali, da je posel vreden 37,5 miljona evrov in da bo poleg te fiksne kupnine plačal v prihodnjih treh letih še do 18 milijonov evrov glede na uspešnost poslovanja, se pravi poleg fiksnega dela še t. i. variabilni del), je glavni direktor Iskretela mag. Željko Puljić danes odgovoril, da "je bil posel v vrednosti, kot ste jo navedli, oktobra lani zaključen." In še, da Iskratel po novem v globalni tehnološki družbi S&T AG tvori t. i. divizijo Komunikacije.
Avstrijci so se sicer ob podpisu pogodbe med drugim zavezali, da bodo ohranili Iskratelovo blagovno znamko.

Letos S&T načrtuje 1,4 milijarde evrov prihodkov

S&T AG zaposluje okoli 4900 ljudi v 32 državah po vsem svetu. Je vodilni ponudnik storitev in rešitev ter dobavitelj IT sistemov v Srednji in Vzhodni Evropi. S prevzemom deleža v podjetju Kontron AG leta 2016 je družba S&T AG postala eden izmed vodilnih dobaviteljev tehnologij na področju pametnih tovarn oziroma industrije 4.0 ter interneta stvari (IoT) na globalnem trgu.

In kaj si lahko v njihovem okrilju obetajo iskratelovci - konec lanskega oktobra je bilo v Iskratelu 527 zaposlenih?

"Veliko priložnosti za rast vidimo predvsem na področjih industrijskega interneta stvari, pametnih in varnih skupnosti, virtualizacije dostopovnih in komunikacijskih omrežij ter rešitev 5G. Naslednje desetletje bo namreč desetletje digitalizacije, povezovanja vsega okrog nas in prepričan sem, da bo Iskratel kot digitalizator industrij in družbe ter član globalne družine z načrtovanimi prihodki v višini 1,4 milijarde evrov v letu 2021, pri tem odigral pomembno vlogo," je navedel glavni direktor mag. Željko Puljić.
Samo za primerjavo: leta 2019 je skupina Iskratel ustvarila 116,5 milijona evrov prihodkov in neto poslovni izid v višini 4,2 milijona evrov.
Glavni direktor S&T AG Hannes Niederhauser pa je v izjavi po podpisu pogodbe 1. julija 2020 napovedal, "da bodo s prepoznanimi sinergijami v naslednjih dveh letih povečali poslovni rezultat Iskratela za več kot 10 odstotkov EBITDA.«

Komentarjev 1
  • jjjaaannneeezzz 19:33 22.januar 2021.

    Res smo luzerji. Še kar so prevzeli slovenski managerji, se proda tujcem. Verjetno ne bodo s tem denarjem začeli še kaj večjega. BMW je še vedno v polovično družinski lasti. A je treba vedno kar vse prodati? Res bi rad ...prikaži več sedaj videl Puljiča, kam bo dal denar.