Gorenjska
3694 ogledov

Tudi v Kranju gneča, a vsi obravnavani v 24 urah

maska, zaščitna maska, maske Profimedia
"Naval na testirna mesta se vse od začetka petega vala od novega leta naprej močno stopnjuje tudi pri nas, vendar se učinkovito prilagajamo in vsakogar obravnavamo vedno znotraj 24-ih ur, nekateri so na vrsti tudi v dveh urah. Jutranji in dopoldanski pacienti so vsi testirani praviloma do 14. ure, popoldanski še isto popoldne, če gre za nujna stanja, sicer takoj naslednje jutro. Glede na dinamiko in trend se že sredi delovnega dne pripravimo na nakazan povečan obseg v dnevu zatem. Okrepimo ekipo, povečamo število testirnih mest, podaljšamo delovnik," so danes sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj.

Testov za PCR v Kranju ne zmanjka nikoli, ker jih za Zdravstveni dom Kranj pripravlja NLZOH v Kranju, ki ima prostore zraven oziroma na drugi strani dvorišča. "Ko testov pričenja zmanjkovati, gremo po nove," so razložili iz ZD Kranj.

Testov HAG pa v ZD Kranj ne opravljajo, saj so dogovorjeni s sosednjo Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj, da jih opravijo tudi za potrebe Zdravstvenega doma Kranj.

V torek, 18. januarja, so v Zdravstvenem domu Kranj opravili rekordnih 1039 testov PCR, od teh jih je bilo 612 pozitivnih. Včeraj, v sredo, 19. januarja, so opravili 845 testov, danes, 20. januarja, kaže, da bo še nekoliko manj.
Za primerjavo: ob novem letu oziroma ob začetku petega vala epidemije covid-19 so v ZD Kranj opravili približno 200 brisov na dan, od teh jih je bilo 100 pozitivnih. Na vrhuncu četrtega vala v prvi polovici novembra pa smo denimo opravili dnevno 350 brisov in od teh jih je bilo od 150 do 180 pozitivnih.

Testiranje tudi v ZD Škofja Loka

PCR teste opravljajo tudi v Zdravstvenem domu Škofja Loka. Te teste dnevno prinaša kurir, ki dnevno oddaja vzorce v laboratorij. In kot so zagotovili, ni težav s pomanjkanjem testov PCR, na zalogi pa imajo tudi zadostno količino HAGT.

Epidemija je na vrhuncu

Po današnjih podatkih Sledilnika covid-19 je na območju Mestne občine Kranj 2836 aktivno okuženih s covidom-19, samo včeraj, 19. januarja, so okužbo s testom PCR potrdili pri 325 Kranjčankah in Kranjčanih (18. januarja denimo pa pri kar 400!).

Najslabše epidemiološke razmere pa so na Gorenjskem že nekaj dni v občini Šenčur. Tam je 520 aktivno okuženih občanov, včeraj so 55 Šenčurjankam in Šenčurjanom potrdili okužbo, medtem ko so jo 17. in 18. januarja kar pri 77 oziroma 72-tih.

Okužbo s testom PCR so včeraj potrdili tudi pri 170 občanih Škofje Loke, tako da je skupaj aktivno okuženih že 1199 v občini Škofja Loka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.