Gorenjska
725 ogledov

Tudi v Kranju je zaživel Prostofer

Anže Krže / mediaspeed.net
Prostofer, trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših in invalidov, je namenjen občanom in občankam nad 65 let, mlajšim upokojencem in invalidom, ki ne vozijo sami, imajo slabše povezave z javnim prevozom, so prejemniki socialne pomoči, imajo nizke pokojnine in nimajo sorodnikov, ki bi jim nudili prevoz.

Tudi v Kranju je danes uradno začela delovati brezplačna telefonska številka 080 10 10, ki bo delovala vsak delovnik od 8.00 do 18.00. Prevoze je potrebno naročiti vsaj tri dni pred želeno storitvijo. Izvajali se bodo vsak delovnik med 7. in 18. uro, in sicer od 17. septembra.

 | Avtor: Anže Krže / mediaspeed.net Anže Krže / mediaspeed.net

Mestna občina Kranj (MOK) je za projekt zagotovila e-vozilo. To bo primarno namenjeno prevozu občank in občanov do zdravstvenih in javnih ustanov, ki se nahajajo na območju občine, pa tudi do Splošne bolnišnice Jesenice in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Če bo na razpolago tako vozilo kot prostovoljec in ne bo povpraševanja po prevozih do zdravstvenih in javnih ustanov, se bodo lahko opravili tudi prevozi upravičencev za nujni obisk trgovine in druge storitvene dejavnosti ter za namene družabnega življenja.

 | Avtor: Anže Krže / mediaspeed.net Anže Krže / mediaspeed.net

MOK je 70. občina in četrta mestna občina, ki se je vključila v projekt Prostofer. »Dolgo pričakovani projekt je vendarle zaživel tudi v kranjski občini. Veseli me, da bomo s Prostoferjem osrečili mnoge starostnike in invalide ter jim olajšali vsakdan, kar je za MOK zelo pomembno, saj se trudimo ustvariti okolje, v katerem smo vsi zadovoljni. Hkrati sledimo konceptu zelenega, trajnostnega in lokalnega, in sicer z e-vozilom, proizvedena elektrika pa je dejansko na občinski strehi,« je uspešno združevanje dveh pomembnih konceptov opisal župan Matjaž Rakovec. Ob tem se je zahvalil prostovoljcem za njihov dragocen doprinos lokalni skupnosti in jim izročil simbolična darila.

 

Še naprej iščejo prostovoljce

Vozniki prostovoljci so uspešno prestali usposabljanje in testno vožnjo z e-vozilom. Med sedmimi, ki bodo sedli za volan in prevažali starostnike ter invalide po občini, je tudi Ludvik Zavec. »Projekt je zelo zanimiv in poučen. Pozdravljam takšne poteze,« je dejal poklicni voznik v pokoju, ki ocenjuje, da je prevozil več kot dva milijona kilometrov. MOK pa še naprej zbira prijave za dodatne voznike prostovoljce na telefonski številki 04 23 73 371.

 | Avtor: Anže Krže / mediaspeed.net Anže Krže / mediaspeed.net

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.