Gorenjska
168 ogledov

Tudi v letu 2022 brez spokorniške procesije

Škofjeloški pasijon arhiv Občina Škofja Loka
Škofjeloškega pasijona tudi prihodnje leto ne bodo uprizorili, so na današnji tiskovni konferenci sporočili župan Tine Radinja, vodja projekta Jakob Vrhovec in režiser Borut Gartner.

Gre za enak vzrok kakor oktobra lani: epidemija covid-19 in negotovost, ki jo ta prinaša. Zaradi razmer namreč ne bi mogli organizirati varnih priprav in izvesti uprizoritev Škofjeloškega pasijona. Tako so osem uprizoritev spokorne procesije, ki bi morale biti med 20. marcem in 11. aprilom 2021, najprej prestavili za eno leto in napovedali, da bodo potekale spomladi 2022. No, danes so župan, režiser in vodja projekta sporočili, da se uprizoritve v letu 2022 odpovedujejo in da jih ne bo niti pred letom 2025. "Celoten projekt je ustavljen in občina bo, ko se bo lotila nove uprizoritve, zanjo znova iskala vodjo projekta in režiserja," je danes poročala STA.
 
Največja dramska predstava na prostem v Sloveniji, pri kateri sodeluje več kot 1000 ljudi, od teh je več kot 800 igralcev, poteka na vsakih šest let. V Škofji Loki so se nadejali velikega obiska, saj Processio Locopolitana oziroma Škofjeloški pasijon, najstarejše dramsko besedilo v slovenskem jeziku, ki ga je napisal pater Romuald, v letu 2021 praznuje častitljivo okroglo obletnico: 300 let. Poleg tega bi bila to njegova prva uprizoritev po tem, ko je bil v letu 2016 kot prva enota iz Slovenije vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Pasijon so v Škofji Loki nazadnje uprizorili v postnem času leta 2015.

Okroglega jubileja spokorniške procesije, ki prikazuje Kristusovo trpljenje in prizore iz Stare in Nove zaveze, so se v Škofji Loki v letošnjem maju spomnili z odkritjem obeležja, ki je položeno v tlak med rotvžem in kužnim znamenjem na Mestnem trgu, v velikonočnem času pa so pripravili več razstav in spletnih vsebin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.