Gorenjska
4038 ogledov

Tudi v Škofji Loki bodo Avstrijci financirali dom za starejše

Dom starejših občanov Škofja Loka EM.STUDIO, projektivne in gradbene inovacije, d. o. o. Računalniški render prikazuje bodoči dom starejših na zemljišču nekdanje vojašnice v Škofji Loki. Zemljišče je v zasebni lasti.
"Na Občini Škofja Loka pozdravljamo in se veselimo novih sodobnih domskih kapacitet, saj so potrebe po domski oskrbi za starejše tako v lokalnem okolju kot tudi na območju širše Gorenjske precej večje, kot je na voljo razpoložljivih kapacitet." Tako so se na nedavno objavljeno informacijo o pridobitvi koncesije za institucionalno varstvo za starejše, ki jo je ministrstvo podelilo zasebnemu domu s Koroške na lokaciji v Škofji Loki, odzvali z Občine Škofja Loka.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč 31. januarja letos na podlagi javnega razpisa podelilo koncesijo novim ponudnikom institucionalnega varstva v domovih za starejše, ki bodo storitve začeli opravljati v letu 2023. Med izbranimi koncesionarji je tudi Dom Hmelina, dom za starejše občane, d. o. o., iz Radelj ob Dravi, ki že upravlja dom na Koroškem in je zdaj pridobil koncesijo institucionalno varstvo na lokaciji Škofja Loka. Direktorica Doma Hmelina Sonja Duler nas je ob našem povpraševanju o sami naložbi oziroma gradnji preusmerila na prokurista Miha Mihalja.
Miha Mihalj, predstavnik investitorjev in direktor Curatum Housing iz Ljubljane, nam je pojasnil, da bo novi dom v Škofji Loki financiral Care Holding d. o. o., ki je krovna družba. Gre pa dejansko za avstrijsko skupino Aha Gruppe, ki je preko podjetja Comett domovi že pred enim letom pridobila koncesijo za gradnjo doma v Šenčurju, je razložil.
V Škofji Loki bo novi dom sprejel 156 stanovalcev, v  njem bo zaposlitev okvirno dobilo 78 ljudi. Gradnja bo potekala na severozahodnem delu nekdanje vojašnice v Škofji Loki, in sicer na zemljišču, ki je v zasebni lasti. "Z gradnjo bomo začeli takoj po uskladitvi in pridobitvi gradbenega dovoljenja. Naložba v Škofji Loki je ocenjena na 10 miljonov evrov, vse pa je odvisno od cene materialov na trgu, ki se v zadnjem obdobju nenehno dražijo," je še pojasnil Miha Mihalj.

Na Občini Škofja Loka so s podelitvijo koncesije zadovoljni. "Nov zasebni dom za starejše bo predstavljal dobrodošlo dopolnitev ponudbe obstoječega javnega doma za starejše (Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, op. a.) ter mreže drugih socialno-varstvenih in oskrbnih storitev ter varovanih stanovanj za starejše, ki jih imamo oziroma jih razvijamo v naši občini.
Nov dom za starejše pa bo predstavljal tudi novo vsebino oziroma dejavnost, ki bo dopolnila nastajajoč sodobni storitveni center, ki nastaja na območju nekdanje vojašnice," so nam sporočili z občine.

Šenčur: pridobivajo gradbeno dovoljenje

Le malo proč od Škofje Loke, v občini Šenčur, pa avstrijska skupina Aha Gruppe preko družbe Comett domovi, ki je koncesijo pridobila februarja 2021, v tem obdobju pridobiva gradbeno dovoljenje za dom starostnikov za 157 oseb.
V Šenčurju bi radi, kot smo že poročali, nov dom zgradili blizu šole, vrtca in športnega parka. Dom bo, kot sta občinskim svetnikom novembra lani razložila Miha Mihalj in projektant Marko Einspieler, razdeljen po gospodinjskih skupinah, v vsaki bo od 12 do 16 stanovalcev. V gospodinjske skupine bodo razporejeni stanovalci s podobnimi potrebami in zdravstvenimi stanji. Naložba je ocenjena med osem do devet milijonov evrov. Znana pa je že cena oskrbnega dne standardne storitve za oskrbo I bo v dvoposteljni sobi v Šenčurju: ta bo znašala 24,93 evra.
Naložbi v Škofji Loki in Šenčurju pa poleg istih financerjev povezuje tudi arhitekturna rešitev oziroma projektant. Oba bosta nastala po zamislih u. d. i. a. Marka Einspielerja, EM.STUDIO, projektivne in gradbene inovacije, d. o. o.  iz Kopra.

Komentarjev 1
  • Donna_Curtis 11:12 10.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎