Gorenjska
266 ogledov

Tudi v Škofji Loki se pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti

Škofja Loka, Mestni trg M. Ha.
Občina Škofja Loka med 16. in 22. septembrom 2023 letos že dvanajstič sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, mednarodni iniciativi za spremembo potovalnih navad v človeku in okolju bolj prijazno mobilnost.

Namen Evropskega tedna mobilnosti (ETM) je spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov in promociji trajnostne mobilnosti ter s tem prispevati k zmanjševanju osebnega motornega prometa. Letošnji ETM poteka pod sloganom Varčne poti. V ponedeljek, 18. septembra 2023, bodo tako v Škofji Loki ob 17.00 izvedli 3. Javno razpravo o trajnostni parkirani politiki v Škofji Loki. Dogodek bo pod okriljem Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v izvedbi IPopa potekal v Veliki sejni dvorani Upravne enote Škofja Loka.

V torek, 19. septembra 2023, bodo prvič organizirali dogodek KoLoka – kolesarski dan v Škofji Loki. "Kolo je na krajše razdalje najbolj ekonomičen način mobilnosti, hkrati pa z izbiro tega načina potovanja posameznik pozitivno prispeva k svojemu telesnemu in mentalnemu zdravju ter čistejšemu okolju za vse.  V zahvalo, ker kolesarite za bolj zeleno Loko, bomo pred občinsko stavbo od 9.00 do 11.00 z malico pogostili vse, ki se boste ta dan na delovno mesto ali po opravkih odpravili s kolesom. Na malico vabljeni tudi vsi, ki za opravke ali pot na delo uporabljate kolesa iz sistema izposoje eKOLOka," so sporočili iz Občine Škofja Loka. Od 9.00 do 15.00 bodo nudili tudi brezplačen osnovni servis koles, v uporabo pa bodo ob 11.00 predali tudi manjkajoči odsek kolesarske povezave Škofja Loka – Kranj v Svetem Duhu. Za odprtje manjkajočega odseka bosta škofjeloški župan Tine Radinja in kranjski župan Matjaž Rakovec prikolesarila vsak iz svoje občine in se srečala na kolesarski poti v Svetem Duhu.

V sredo, 20. septembra 2023, bodo v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora na Železniški postaji Škofja Loka delili brezplačen zajtrk. "Potovanje z javnim prevozom je namreč velik doprinos k trajnostni in učinkoviti mobilnosti, zato želimo uporabnike slovenskih železnic nagraditi z malico iz lokalnega okolja," dodajajo na škofjeloški občini. V četrtek, 21. septembra 2023, pa bodo od 16.00 do 19.00 organizirali že tradicionalni in 10. po vrsti Veter v laseh. Dogodek v Podlubniku, na športnem igrišču za Osnovno šolo Ivana Groharja, poveže okrog 30 lokalnih športnih, mladinskih in drugih društev ter nujnih služb, in preko 1.000 obiskovalcev. Tudi letos bodo lahko na dogodek prišli trajnostno, med drugim peš, s kolesi, rolerji ali skiroji, pa tudi z brezplačnim javnim prevozom na relaciji mestnega potniškega prometa, tam pa se preizkusili na kolesarskem poligonu.

Evropski teden mobilnosti bodo v škofjeloški občini zaključili v petek, 22. septembra 2023, ko bodo zaposleni v tamkajšnji Občinski upravi na dan brez avtomobila peš prehodili del škofjeloške planinske poti. "Dogodek je namenjen promociji hoje ter druženju zaposlenih, kar bo postala dobra praksa, ki jo bodo posnemali tudi naši javni zavodi in podjetja kadarkoli v letu," zaključujejo na škofjeloški občini.

PROMET Kranj Večja uporaba trajnostnih načinov potovanj prinaša številne pozitivne učinke
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.