Gorenjska
1020 ogledov

Tudi župani znajo kositi in grabiti

ZSPM
V soboto, 2. julija 2022, je Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine organiziralo in izvedlo 36. državne in 13. mednarodne kmečke igre.

V Goričah je bilo v soboto ves popoldan pestro. Na kmečkih igrah je letos sodelovalo 26 ekip, med njimi tudi tri iz tujine, in sicer iz ZDA, Nemčije in Švice. Tekmovalci so se pomerili v že tradicionalnih dveh igrah – košnji in grabljenju ter različnih spretnostnih igrah. Svoje spretnosti so pokazali v igrah s pridihom gorenjskih običajev. Te so zajemale žganjekuho, molžo krav v planinah in pobiranje pridelkov, ki so vzklili na gorenjskih njivah.

Naziv državnega prvaka v kmečkih igrah si je prislužila ekipa Društva podeželske mladine (DPM) Slovenske Konjice, drugo mesto je osvojila ekipa DPM Litija in Šmartno, tretje pa DPM Mislinjske doline. Tekmovalke in tekmovalci so se potegovali tudi za naziv najboljšega kosca oziroma najboljše grabljice. Ob tem je treba dodati, da je bilo letos moč prvič opazovati žensko kosico in moškega grabljača. Najboljši kosec je postal Gašper Čarman in Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, srebro si je prislužil Miha Podkubovšek iz DPM Slovenske Konjice, bron pa je odšel na Koroško h Gregorju Javorniku iz DPM Mislinjske doline. Najboljša grabljica je postala Katja Šturm iz DPM Škofja Loka, na drugo mesto se je uvrstila Brina Brinovec iz DPM Hribci, tretje mesto pa si je prislužila Ana Likeb iz DPM Šaleška dolina.

 | Avtor: Vanja Maurano Vanja Maurano

Dogodek so organizatorji popestrili še z različnimi atrakcijami. Imeli so sejem kmetijske mehanizacije, Grapak je demonstriral svojo seneno linijo. Poskrbeli so tudi za osvežitev s sladoledom iz Kmetije Slavec, bazenom, kmečkimi koktejli in ostalo hladno pijačo, srečelov, novo frizuro pa je uredil brivec. Igre so s koncertom odprli Fehtarji, za blagoslov je poskrbel priljubljeni župnik Martin Golob, čez dan sta za glasbo poskrbela DJ Tim Mlakar in DJ Ambro, zvečer pa je za zabavo poskrbel ansambel Stil.

Organizatorje je letos podprla še ekipa Zveze kmetic Slovenije. Podporo pa so izrazili še župani in podžupani Kranja in okoliških občin. Ti so tako prvič v 36. letih imeli svojo ekipo, s katero so na koncu zasedli 4. mesto.

 | Avtor: Društvo kranjske in tržiške mladine Društvo kranjske in tržiške mladine

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.