Gorenjska
611 ogledov

Tulipanovec, drevo prijateljstva

Drevo prijateljstva v Škofji Loki Občina Škofja Loka Oba sta poprijela za lopato: najprej irski veleposlanik Myles Gerain (levo), nato še škofjeloški župan Tine Radinja.
Irski veleposlanik Myles Gerain in župan občine Škofja Loka Tine Radinja sta danes, 20. maja, na svetovni dan čebel, na zelenici pred mestnim pokopališčem v Škofji Loki skupaj posadila drevo prijateljstva med Zelenim otokom in Pisano Loko.

Občino Škofja Loka in Veleposlaništvo Irske v Ljubljani povezuje večletno zelo dobro sodelovanje. Tudi letos se je občina Škofja Loka pridružila akciji global greening – mednarodnemu obeleževanju dneva Sv. Patrika (St Patrick's Day). Na večer irskega nacionalnega praznika, 17. marca, so z zeleno (irsko nacionalno bravo) osvetlili Kamniti most in Trg pod gradom in se tako pridružili desetinam zeleno osvetljenih mestnih znamenitosti po vsem svetu.

Irci so se te prijateljske poteze v Škofji Loki zelo razveselili, za zahvalo pa so prispevali drevo irsko-škofjeloškega prijateljstva, ki bo odslej rastlo blizu pokopališča. To drevo je vrste navadni tulipanovec (Liriodendron tulipifera).

Cvet spominja na tulipan, list na liro

Veliki cvetovi navadnega tulipanovca, ki je v sorodu z magnolijami, namreč spominjajo na tulipane – od tod tudi drevesu ime. Medtem ko je oblika listov pri tulipanovcu zelo samosvoja: po obrisu so podobni liri oziroma glasbilu na strune.  

Navadni tulipanovec je gozdna drevesna vrsta z vzhoda ZDA. Hitro raste in doseže 50 metrov višine. Daje mehek in večstransko uporaben les. Indijanci so iz debel tulipanovca v preteklosti dolbli deblake oziroma kanuje, je mogoče prebrati v vodiču Matjaža Mastnaka Sprehodi po arboretumu (1992).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.