Gorenjska
1842 ogledov

Učinkovitejši in prijaznejši varnostni pregled potnikov

Fraport Slovenija
Fraport Slovenija je na ljubljanskem letališču na točki za varnostni pregled potnikov namestil sodoben telesni skener.

V novem potniškem terminalu Fraport Slovenija z uporabo naprednih tehnologij omogoča boljšo uporabniško izkušnjo in skrbi za še večjo varnost letalskega prometa. Do varnostno-kontrolne točke potniki prehajajo čez vrata z avtomatsko zaznavo letalskih vozovnic, pretočnost ob varnostnem pregledu je povečana s pomočjo dveh pametnih varnostnih linij in napredno tehnologijo za pregled prtljage. Najbolj sveža pridobitev na potniški varnostni-kontrolni točki, telesni varnostni skener, bo omogočila še učinkovitejši varnostni pregled potnikov.

Nov telesni varnostni skener je bil  nameščen pred kratkim in je že v uporabi. Sistem je zasnovan tako, da je enostaven za uporabo, z intuitivnimi grafičnimi zasloni, ki zahtevajo minimalno usposabljanje in omogočajo operaterjem, da hitro dosežejo popolno usposobljenost. Pri skeniranju je enostavna drža s spuščenimi rokami udobna za potnike, hkrati pa zagotavlja učinkovit varnostni pregled. V le nekaj sekundah skener opravi pregled celotnega telesa s pomočjo neškodljivih nizkoenergijskih milimetrskih valov, ki omogočajo ohranjanje zasebnosti ob zajemanju podatkov. Vse sumljive predmete operater pregleduje označene na sliki, kar ohranja zasebnost potnikov. Za razliko od detektorjev kovin sistem zaznava vse vrste potencialno nevarnih predmetov, kot so kovinski, keramični, plastični ali tekoči.

»Nenehno spremljamo tehnološke trende na področju varovanja civilnega letalstva in si prizadevamo za njihovo vpeljavo tudi na ljubljanskem letališču. Lani smo tako namestili najsodobnejši sistem za odkrivanje eksplozivov v oddani prtljagi, zdaj pa z veseljem predstavljamo nov varnostni skener, ki izpolnjuje tri ključne letališke zahteve: zagotavlja visoko pretočnost na kontrolni točki za pregled potnikov in s tem skrajšuje čakalne vrste v konicah, varnostnemu osebju omogoča visoko natančnost zaznavanja groženj ter zagotavlja nizko pogostost lažnih alarmov, kar zmanjšuje potrebo po ročnih pregledih. Vse to bo v veliko pomoč našemu varnostnemu osebju, obenem pa bo znatno izboljšana tudi potniška izkušnja,« je ob tem povedal Dušan Sofrić, vodja varnosti in varovanja v Fraportu Slovenija, je ob novi pridobitvi dejal:

Fraport Slovenija nadaljuje z investicijami

Fraport Slovenija je v razvoj in posodobitev letališke infrastrukture, opreme in informacijske tehnologije od leta 2014 do danes vložil že več kot 70 milijonov evrov, z naložbami z namenom povečevati konkurenčnost in pomen letališča za celotno regijo bo nadaljeval in do leta 2030 vložil še več kot 50 milijonov evrov. Najobsežnejša do zdaj je bila investicija v novi potniški terminal, v vrednosti 23 milijonov evrov.

Letošnje investicije bodo osredotočene na manevrske površine letališča in tovorno infrastrukturo. Popolnoma bo prenovljen del obstoječe vozne steze za letala in zgrajen dodaten, zamenjane bomo priletne luči steze ter svetlobne usmerjevalne in označevalne table na manevrskih površinah. Trenutno je v zaključni fazi investicija v tovorni terminal. Da bi zadostili povečanemu povpraševanju, je Fraport Slovenija investiral v nadgraditev obstoječih objektov za potrebe oskrbe tovora. Konec februarja bo odprt nov center za pripravo letalskih palet, ki so odpremljene na kamionski prevoz letalskega tovora. S tem bo podvojena zmogljivosti pri oskrbi letalskih palet ter za 10 do 15% povečan skladiščni prostor v tovornem terminalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.