Gorenjska
2369 ogledov

Ulice Kranja bodo preplavili gorenjski maturantje

Tradicija Gimnazije Kranj: sprevod maturantov. Gimnazija Kranj Tradicija Gimnazije Kranj: sprevod maturantov.
Jutri bo po ulicah Kranja potekal tradicionalni maturantski sprevod gorenjskih maturantov. Nosilka tradicije je Gimnazija Kranj.

Na Gimnaziji Kranj se bo dogajanje pričelo že v zgodnjih jutranjih urah, in sicer ob vznožju gimnazijskega stopnišča – s stražo krste, ki simbolično predstavlja (v svet) odhajajočo generacijo, ter nadaljevalo z glasnim sprevodom maturantov po šoli. Maturanti Gimnazije Kranj bodo na dvorišču šole kot edini dijaki v Sloveniji odplesali še težjo in daljšo, Jenkovo četvorko (ob 9.45 uri), nato pa se bodo skupaj z maturanti ostalih šol iz Kranja in Strahinja (ŠC Kranj, BC Naklo in Gimnazija Franceta Prešerna) v sprevodu sprehodili po ulicah Kranja. Dogajanje se bo sklenilo ob 11.30 uri s skupno četvorko vseh maturantov v starem delu Kranja.

“Venerabilis barba capucinorum”

Med najglasnejši in najopaznejši del ceremonije sodi vsekakor sprevod vseh maturantov po ulicah Kranja, ki se bo pričel ob 10.20 uri. S krsto, bandero, bobnom, ključem, sovo, globusom v sprednjem delu sprevoda ter glasnimi vzkliki “Venerabilis barba capucinorum” (“O prečastita brada kapucinova”) se bodo maturantje v trojkah sprehodili od Gimnazije Kranj do Prešernovega gledališča. Tam bo postanek za maturantsko himno (Gaudeamus Igitur) in nagovor ravnateljice Biotehniškega centra Naklo Andreje Ahčin ter podžupanje Mestne občine Kranj Manje Zorko, nato pa se bo sprevod vrnil do najstarejše gimnazije v Kranju.

Simbolno slovo od dijaških let

Sprevod se bo, kot vsako leto, sklenil s skupno četvorko vseh gorenjskih maturantov, prej pa bodo dijaki Gimnazije Kranj za šolo še sežgali krsto. “S tem se bodo dijaki simbolično poslovili od svoje mladosti, dijaških let. Sicer ima sam običaj ogromno simbolike: v sprevodu nesejo s seboj sovo, ki predstavlja modrost, globus, simbol sveta, bendero kot simbol za vse stvari, ki so jih ta leta “mučile”, pa boben in ključ, ki ga nato predajo mlajšim letnikom,” je povedala Mojca Zelič, predstavnica dijaške skupnosti in profesorica zgodovine na Gimnaziji Kranj.

Skoraj stoletna tradicija

Alja Šlenc, maturantka mednarodne mature na Gimnaziji Kranj, dodaja, da je za njih maturante sprevod res nekaj posebnega: "Sprevod po šoli in mestu osvetli maturante v tem slavnostnem trenutku. Vsak košček tega slavnostnega dogodka tako soustvarja priložnost, da zaključek gimnazije proslavimo dogodku primerno – z mešanico iskrenega žalovanja za vsemi lepimi spomini in hkrati sreče ob uspešno premaganih izzivih."

Pri tem gre za precej unikatno tradicijo – podobnih sprevodov ne opazimo v drugih slovenskih mestih. Kranj je namreč edino mesto v Sloveniji s tovrstnim običajem, ki pa ga izvajajo že skoraj sto let, še poudarja Mojca Zelič. “Prvi zapisi o tovrstnih ceremonijah segajo že v leto 1933, so se pa čez zgodovinsko obdobje različno izvajale, gre sicer za nadaljevanje ceremonialov nemških univerz in gimnazij iz 17. stoletja.

Slovo od uspešne generacije

Da je ohranjanje tradicije pomembno za Gimnazijo Kranj, poudarja tudi njen ravnatelj Aljoša Brlogar, ki je hkrati z generacijo, ki se od gimnazije poslavlja, tudi sam začel z ravnateljevanjem. Sam običaj je pomemben del slovenske kulturne dediščine in naša želja je, da ga prenesemo na prihodnje rodove kranjskih gimnazijcev. Generacija, ki se tokrat poslavlja, je bila uspešna tudi na mnogo področjih izven pouka. Prepričan sem, da so jih vsi uspehi in doseženi cilji okrepili ter opogumili za vse prihodnje, ki ji še čakajo,« je povedal v slovo letošnjim maturantom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.