Gorenjska
644 ogledov

Ultramaraton odlično uspel

Damjan Končar
Kranj je v nedeljo, 5. junija 2022 gostil ultratekaško prireditev na 6 in 12 ur SLO12RUN VARUH ZDRAVJA VZAJEMNA.

Na progo se je podalo več kot 140 tekačev iz 14 držav. Trasa, ki poteka po ulicah Kranja, je krožna, dolga 1292 metrov, asfaltirana ter ima tudi certifikat Mednarodnega združenja maratonov in dolgih prog AIMS. Slovenski 12-urni tek je sicer edini ultramaraton, ki poteka v centru mesta, v Sloveniji in širše. Tekme so se udeležili najboljši tuji ultramaratonci, tudi svetovni rekorderji, kot so Poljakinja Patrycja Bereznowska, Španec Ivan Penalba Lopez, Finka Noora Honkala. Organizatorji pa so najbolj ponosni, da jim je uspelo v Kranj privabiti tudi legendo ultrateka Grka Yiannisa Kourosa, ki je skupaj z Dušanom Mravljetom prehodil prvi častni krog. Po dolgem času so v nedeljo na štartu stali tudi pionirji ultramaratona Dušan Mravlje, Franc Kavčič, Dušan Hribernik in Pavel Močnik.

 | Avtor: Damjan Končar Damjan Končar

Tekači so tekli v težkih razmerah, saj jih je cel dan spremljala huda vročina, a so bili kljub temu na koncu vsi izjemno zadovoljni z organizacijo prireditve. V teku na 12 ur je med ženskami zmagala Poljakinja Patrycja Bereznowska, ki je pretekla 131,452 km (101 krog), na drugem mestu je bila Nataša Robnik (124,032 km; 96 krogov), tretja pa Marjeta Gomilšak (122,278 km; 94 krogov). Med moškimi je v teku na 12 ur slavil Uroš Srnec (146,004 km; 112 krogov), ki je premagal španskega rekorderja na dolge razdalje Ivana Penalba Lopeza (140, 309 km; 108 krogov), tretje mesto pa je zasedel Marko Tomažin, sicer lanski zmagovalec SLORUN v teku na 6 ur (132, 364km; 102 kroga).

 | Avtor: Tadej Pišek Tadej Pišek
 | Avtor: Tadej Pišek Tadej Pišek

V teku na 6 ur je zmagal Aleš Debeljak (57 krogov), drugo mesto je zasedel Anže Sobočan (56 krogov), tretje pa Primož Zupan (55 krogov). Na stopničkah v teku na 6 ur med ženskami so stale tudi tuje udeleženke. Prvo mesto je zasedla Finka Noora Honkala, drugo Italijanka Elena Fabiani, tretje pa kot najboljša Slovenka Berny Čeplak Poznič. Cilj Honkale v Kranju je bil podreti svetovni rekord v teku na 6 ur, kar pomeni več kot 85 km, vendar ji zaradi izjemno zahtevnih pogojev (huda vročina) to ni uspelo. Pretekla je 75,946 km, kar je bilo več kot dovolj, da je podrla rekord v teku na 6 ur na SLO12RUN, ki ga je lani postavil Hrvatica Katarina Bekavac (65,892 km).

 | Avtor: Tadej Pišek Tadej Pišek

 | Avtor: Tadej Pišek Tadej Pišek

Tek na 12 ur je prvič štel tudi kot državno prvenstvo. Naslov državne prvakinje si je priborila Nataša Robnik, ki je veljala za favoritinjo. Drugo mesto je osvojila Marjeta Gomilšak, tretje pa Alenka Pavc. Državni prvak pa je postal Uroš Srnec, ki je zmagal tudi absolutno ter postavil nov državni rekord v teku na 12 ur. Marko Tomažin je zasedel drugo mesto, tretje pa lanski zmagovalec SLO12RUN, Domen Kozjek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.