Gorenjska
1538 ogledov

Umaknili že tri četrtine rumenih zabojnikov

Zabojniki na ekološkem otoku v Kranju Komunala Kranj
Komunala Kranj je na začetku januarja zaradi racionalizacije poslovanja začela odstanjevati zabojnike za mešano komunalno embalažo z ekoloških otokov. Od 195 so jih doslej umaknili že tri četrtine, so nam danes pojasnili iz komunalnega podjetja. Umik rumenih je zlasti v Kranju kot tudi v drugih občinah sprožil nemalo vprašanj, Lista za razvoj Kranja, ki jo vodi mestni svetnik Igor Velov, pa je v nekaj dneh preko peticije in drugih oblik dobila več sto podpornikov za vrnitev rumenih zabojnikov na ekološke otoke. V omenjeni listi so prepričani, da gre pri utemeljitevi o prihranku v višini 90.000 evrov na letni ravni "bolj za pesek v oči".

Iz Komunale Kranj so včeraj v sporočilu za javnost vnovič razložili, da umik rumenih zabojnikov ne bo imel finančnih posledic za običajne uporabnike.
Delež odložene mešane komunalne embalaže na ekoloških otokih v njihovem upravljanju je samo 7,85-odstoten (kar pomeni 304 tone na leto), kajti Komunala Kranj kar 92,15 odstotka oziroma 3874 ton odpadne embalaže letno zbere od vrat do vrat. Zbiranje mešane komunalne embalaže (plastike, pločevink, tetrapakov in druge embalaže) je z državno uredbo predpisano in organizirano po načelu od vrat do vrat oziroma na skupnih odjemnih mestih, kar pomeni, da ima vsak uporabnik možnost odlaganja v svoj zabojnik in je podvajanje nepotrebno, poudarjajo na Komunali Kranj.

Stroški zbiranja mešane komunalne embalaže na ekoloških otokih pa letno znašajo 90.000 evrov, kar vpliva na ceno položnic uporabnikov.
Glede na evidence zabojnikov v komunalnem podjetju domnevajo, da del mešane komunalne embalaže na ekološke otoke oddajajo nosilci gospodarskih dejavnosti, ki se na ta način izogibajo stroškom, kar gre v breme vseh. Povzročitelji odpadkov iz dejavnosti morajo stroške ravnanja z odpadki poravnati po komercialnih tarifah na podlagi pogodbenega odvoza, izbirajo pa lahko med različnimi izvajalci.
Uporabnikom, če želijo, 120-litrski rumeni zabojnik v kratkem brezplačno nadomestijo z 240-litrskim rumenim zabojnikom. V teh dneh so dobili 150 prošnj, od teh 56 na novo, ker ga doslej sploh niso imeli, so nam danes odgovorili iz Komunale Kranj.
In kaj bo z umaknjenimi zabojniki? Večinoma bodo šli v prihodnje v nadaljnjo predelavo, nekaj uporabnih pa bodo zadržali za potrebe Občine Jezersko, kjer zbiranje izvajajo izključno na skupinskih odjemnih mestih in ni organiziranega od vrat do vrat.

Kot še poudarjajo na Komunali Kranj, umik zabojnikov za mešano komunalno embalažo z ekoloških otokov ni in ne sme biti razlog za odlaganje odpadkov v naravo. Ob večjih količinah odpadkov različnih frakcij zato Komunala Kranj prosi uporabnike, naj jih pripeljejo v zbirni center, nikakor pa ne odlagajo v naravo.

"Razlaga o racionalizaciji je bolj pesek v oči"

Igor Velov, mestni svetnik, vodja Liste za razvoj Kranja, nam je na vprašanje, koliko podpisov so doslej zbrali, danes odgovoril, da so preko peticije in drugih oblik v nekaj dneh dobili več sto podpornikov. "Verjamem, da bo to število močno naraslo, ko bodo rumeni zabojniki odstranjeni zabojniki še drugje, ne samo v Stražišču in Struževem. Število podpornikov pa niti ni tako pomembno. Za Listo za razvoj Kranja je ključno, da obdržimo raven storitve in se le-ta ne podraži."
Razlaga Komunale Kranj, da gre pri umiku rumenih zabojnikov z ekoloških otokov za racionalizacijo poslovanja, se Igorju Velovu zdi "bolj pesek v oči, tako da se bo ob podražitvi utemeljevalo, da bi ta morala biti še višja in da se je Komunala potrudila in z racionalizacijo to preprečila. To je mogoče razbrati tudi iz odziva Mestne občine Kranj, ki pravi, da bodo skušali cene komunalnih storitev obvladati brez večjih podražitev. Da je realno pričakovati podražitev, pa je logično, saj se je pred manj kot letom podražila voda, sedaj je predlog za podražitev kanalizacije (na seji Mestnega sveta MO Kranj 27. januarja 2021 op. a.) in sledi podražitev smeti. V Listi za razvoj Kranja v to ne privolimo."
Govorjenje o racionalizaciji in prihranku 90.000 evrov na letni ravni pa je v primerjavi z 20 milijoni evrov proračuna Komunale Kranj zanemarljivo, če pomislimo, da se odpravlja storitev, zaradi katere se bodo kopičili odpadki pred stanovanji in hišami, opozarja Lista za razvoj Kranja.

"Ob tem, da bodo občani v prihodnje namesto na bližnji ekološki otok odpeljali odpadke v zbirni center, se nam poraja vprašanje, ali je kdo ovrednotil ta čas in strošek ljudi ... Če ima Komunala Kranj težave z gospodarskimi subjekti, ki nepravilno odlagajo in kršijo odlok, naj to rešijo po drugi poti, ne pa da kaznujejo vse občane!" še poudarja Igor Velov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.