Gorenjska
16623 ogledov

Umrl motorist, ki je trčil v divjad

motorist nesreča arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
S Policijske uprave Kranj so sporočili, da se je danes ob 16.35 na cesti Britof–Šenčur zgodila huda prometna nesreča: umrl je motorist, ki je trčil v divjad.

Cesta na kraju nesreče poteka skozi gozd, odsek pa je označen s prometnim znakom, ki voznike opozarja na nevarnost divjadi na cesti.

Divjad je po trčenju odbilo v osebni avtomobil, ki je pripeljal nasproti.

Motorist je umrl na kraju nesreče in je letošnja druga smrtna žrtev na gorenjskih cestah.

Osmega januarja je na cesti Kranj–Medvode pri Jerpci umrla voznica osebnega avtomobila, ki je po prehitevanju tovornjaka izgubila nadzor nad avtom. Med drsenjem je silovito trčila v drug tovornjak, ki je pripeljal nasproti.

Motoristu niso mogli pomagati

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje pa so v zvezi z današnjo nesrečo blizu naselja Britof v Mestni občini Kranj zapisali, da so kraj nesreče prometno in požarno zavarovali poklicni gasilci GARS Kranj ter nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči pri reanimaciji, vendar motorist ni preživel. Gasilci so še odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine po vozišču.

Nevarni odseki

Policija opozarja na veliko previdnost pri vožnji na odsekih, kjer čez cesto prehaja divjad.

Gre za odseke, ki potekajo skozi gozdove in mimo travnikov ter območij, ki so označena s prometno signalizacijo za divjad na cesti, z modrimi odsevniki na stebričkih in silhuetami. Takih lokacij je na Gorenjskem veliko. Trčenja z divjadjo so zelo pogosta.

Kot najbolj problematične gorenjske ceste, na katerih najpogosteje prihaja do povoženja divjadi, so: Kranj–Lahovče, Bled–Bohinj, Golnik–Mlaka pri Kranju, Podljubelj–Ljubelj, Polica–Mlaka pri Kranju, Podbrezje–Podnart–Radovljica, Poljanska in Selška dolina, Kranj–Jezersko in Kranj–Jeprca.

Po statističnih podatkih Lovske zveze je v Sloveniji okoli 7000 povozov divjadi na leto, največ srnjadi. A po nekaterih ocenah je povozov še veliko več, saj da veliko voznikov nesreče ne prijavi. Trk s prostoživečo živaljo pa je zanjo praviloma usoden, pri ljudeh pa so najbolj v nevarnosti prav motoristi.

 

 

Komentarjev 2
  • kmetek 18:18 04.marec 2021.

    kakšno je imel kaj hitrost?

  • kmetek 18:18 04.marec 2021.

    hitrost?