Gorenjska
116 ogledov

Unicefova varna točka tudi na Mestni občini Kranj

Župan Rakovec in direktor Unicefa Bergoč, varna točka Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj Svetlomodra nalepka s smejočo belo hišico od 11. oktobra 2021 tudi v Mestni občini Kranj. Z leve proti desni izvršni direktor Unicef Slovenija Tomaž Bergoč in župan Matjaž Rakovec.
Predstavniki organizacije Unicef Slovenija so danes na Mestni občini Kranj skupaj z županom Matjažem Rakovcem vzpostavili Varno točko. Odslej bodo lahko otroci in mladostniki v stiski pomoč poiskali tudi pri za to usposobljenih zaposlenih na občini na Slovenskem trgu 1, so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Mestna občina Kranj se je danes pridružila Unicefovim varnim točkam. Varna točka je javni prostor, v katerega se lahko zatečejo otroci in mladostniki, ki so v stiski, se pogovorijo o svoji težavi z za to usposobljenimi ljudmi, ti pa jim nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet. Tja se zatečejo, ko se ne počutijo varne v svoji skupnosti, se čutijo ogrožene med vrstniki, so žrtve nasilja, so se morda izgubili in želijo poklicati starše, so bili priča kaznivemu dejanju ... Izkušnje kažejo, da se otroci in mladostniki na varne točke obrnejo tudi zaradi ljubezenskih težav, v zadnjem času pa tudi zaradi stisk, ki jih je prinesla epidemija covida-19. Varne točke prepoznamo po svetlo modri nalepki z belo smejočo se hišico. Varne točke po vsej državi je mogoče najti na zemljevidu varnih točk na tej povezavi.

Župan Matjaž Rakovec je ob izročitvi nalepke povedal naslednje: »Okoliščine nam niso vedno naklonjene. Razmere, v katerih živimo, se razlikujejo od posameznika do posameznika, prav tako tudi naši značaji, razlike pa lahko povzročijo tudi spore, napetosti in tesnobo. Otroci so naše največje bogastvo, naša prihodnost, zato se je treba, če se znajdejo v stiski, takoj odzvati in jim prisluhniti. Zaposleni na MOK, usposobljeni za delo s to ranljivo skupino, bodo na Varni točki, ki smo jo vzpostavili na občini, prisluhnili vsakomur, ki bo potrkal na naša vrata. Želimo si, da se v lokalni skupnosti, v kateri bivamo, otroci in mladostniki počutijo slišano in spoštovano. Da čim bolj brezskrbno uživajo v otroštvu in mladosti ter razvijajo svoje potenciale.«  

Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicef Slovenija, pa je dejal, da so na Unicefu vedno veseli, ko k Unicefovim varnim točkam pristopijo nove občine.

»S tem se krepi povezanost lokalnega okolja s pomembnimi institucijami projekta, predvsem policijo in centrom za socialno delo. To pa je ključno za uspešno detekcijo otrok v stiski in nudenje pomoči. Dolžnost in poslanstvo prostovoljk in prostovoljcev v Varnih točkah je sprejeti otroka v stiski, mu prisluhniti in primerno reagirati oz. ga napotiti na ustrezno institucijo, kadar je to potrebno. Žal živimo v času, ko stiske otrok naraščajo in se poglabljajo, dolžnost odraslih pa je, da jih ne spregledamo in se znamo nanje odzvati. Veseli smo, da bomo s skupnimi močmi v Kranju še bolj učinkovito pomagali najmlajšim občanom,« je dejal Tomaž Bergoč.

V Kranju že deluje več varnih točk, med katerimi so tudi Policijska postaja Kranj, Dom upokojencev Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Zdravstveni dom Kranj, Mestna knjižnica Kranj, Zavod za zdravstveno zavarovanje, Škrlovec – dnevni center za mlade in družine … V MOK si želijo še naprej širiti tovrstno mrežo pomoči otrokom in mladostnikom. Organizacije, ki bi se rade vključile v projekt Varne točke, naj se obrnejo na manja.vovk@kranj.si ali info@skrlovec.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.