Gorenjska
1707 ogledov

Uničili spominsko ploščo borcem Cankarjevega bataljona

Pasja raven spomenik
1/3
ZB NOB Škofja Loka
Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka je v minulih dneh več pohodnikov obvestilo o poškodovani oziroma uničeni spominski plošči na Pasji ravni, ki je posvečena padlim borcem Cankarjevega bataljona. Kot so izpostavili v združenju, so bili provokacij na tem območju deležni že preteklo leto ob spominskem pohodu v Dražgoše.

Spominsko ploščo nad Koširjevo domačijo na prevali na jugovzhodni strani Pasje ravni so neznani storilci z dletom na silo odstranili in jo poškodovali, je sporočil predsednik Združenje borcev za vrednote NOB Škofja Loka Viktor Zadnik.

Kot je pojasnil, je plošča posvečena padlim borcem Cankarjevega bataljona, ki so se na tem območju 26. in 27. decembra 1941 junaško borili s premočnimi nemškimi vojaškimi in policijskimi enotami.

"Prav na tem območju smo bili deležni provokacij že v preteklem letu, ko je Planinsko društvo Škofja Loka ob obletnici dražgoške bitke organiziralo nočni pohod Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše," je izpostavil Zadnik.

Spomnil je, da je bil start tradicionalnega, 41. spominskega pohoda 11. januarja lani pri kulturnem domu na Črnem vrhu, pred polnočjo pa se je pojavila skupina mladih, ki je z žaljivkami napadala pohodnike in izobesila domobransko zastavo. "Provokacije so bile tako močne, da so organizatorji pohoda razmišljali celo o prestavitvi starta pohoda v prihodnje," je pojasnil Zadnik.

 

Komentarjev 10
  • mirror 09:51 22.marec 2021.

    Od konca WW2 je 76 let. Lahko bi nehali pogrevati v nekaterih primerih tudi prirejeno zgodovino in se posvetili prihodnosti.

  • viljem 08:51 22.marec 2021.

    Neandertalci so priplavali pod Janšo in RKC na površje kot drek.

  • jakec42 08:26 22.marec 2021.

    Še spomenikov mrtvih nekateri ne morejo pustiti na miru,upam da ga tudi njim oskrunijo!