Gorenjska
5125 ogledov

Upokojenci brezplačno tudi po Kranju

Klemen Razinger
Ministrstvo za infrastrukturo je ugodilo pobudi Mestne občine Kranj, naj tako kot v Ljubljani in Mariboru tudi v ostalih mestnih občinah zagotovi brezplačni mestni prevoz za starejše in invalide.

Mestna občina Kranj (MOK) je z Ministrstvom za infrastrukturo dosegla dogovor, da bo tudi v Kranju mestni prevoz brezplačen za upokojence, osebe, starejše od 65 let, invalide in vojne veterane. »Veseli nas, da so nam na ministrstvu prisluhnili in po nekaj več kot pol leta ugodili naši prošnji,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec. »Prav je, da bodo upokojenci in invalidi v Kranju deležni enake obravnave kot v Ljubljani in Mariboru, saj je tudi Kranj mestna občina, razlik pa zdaj ne bo niti po drugih mestnih občinah. To je pomemben korak tudi v smeri manjšega onesnaževanja zraka v mestih: več ljudi bo uporabljalo potniški promet, manj bo gneče na cestah, pa tudi parkiriščih, ki jih po mestih kronično primanjkuje,« je dodal.

 | Avtor:

Kakor je znano, lahko omenjene kategorije potnikov od 1. julija 2020 brezplačno uporabljajo medkrajevni potniški promet, ne pa tudi mestnega – z izjemo Ljubljane in Maribora, kjer je država s 1. oktobrom lani prevzela ta strošek. Za tako ureditev so se takoj zatem zavzeli tudi v MOK, na to znova spomnili ob obisku vlade na Gorenjskem decembra lani, poslali pa tudi pisno pobudo, da se brezplačni mestni prevoz za starejše in invalide uredi tudi v ostalih mestnih občinah.

V Kranju je sicer mestni prevoz, ki ga izvaja podjetje Arriva Slovenija, znatno subvencioniran. Za vozovnico za mestni prevoz za vse relacije in ves dan je treba odšteti en evro, medtem ko mesečna vozovnica znaša 10, letna pa 90 evrov. S podpisom pogodbe med MOK in ministrstvom pa upokojenci, starejši, invalidi in vojni veterani z območja Kranja ne bodo imeli več niti tega stroška. Od 1. junija 2022 dalje pa se bodo lahko brezplačno vozili tudi v Celju, Kopru, Krškem, Novem mestu in na Jesenicah, saj je minister Jernej Vrtovec pogodbo o poravnavi subvencije za izvajanje mestnega prevoza potnikov za upravičence do subvencioniranega prevoza podpisal tudi s predstavniki teh občin.

Komentarjev 1
  • Virginia_Bell 12:16 26.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎