Gorenjska
6980 ogledov

Upor proti mali hidroelektrarni

Poljanska Sora, Puštal, Škofja Loka
1/5
M. Ha. Poljanska Sora v Puštalu, Škofja Loka, posneto 29. julija 2022 s Hudičeve brvi.
Civilna iniciativa "Loka, mesto vseh" je samo v enem dnevu in pol zbrala kar 767 podpisov proti gradnji male hidroelektrarne pri Hudičevi brvi v središču Škofje Loke. Kot so sporočili na svoji fb strani, so jih danes že izročili pristojnim na Upravni enoti Škofja Loka. Od referenta pa so izvedeli, da za civilno iniciativo ne veljajo roki, "ki so jih lovili", kar pomeni, da podpise v lokalu Pr Pepet zbirajo še naprej, in da svoj podpis proti mali hidroelekrarni lahko prispeva tisti, ki je polnoleten in ima stalno prebivališče na območju Občine Škofja Loka.

Včeraj je na socialnem omrežju zavrelo ob informaciji, da se je zasebnik odločil postaviti malo hidroelektrano pred brvjo, kjer je nekoč stal Pepetov mlin oziroma blizu kopališča. Izdano da mu je bilo že gradbeno dovoljenje, a da je bilo nato razveljavljeno, in še, da investitor sploh nima soglasij sosedov. Iniciativa ima tudi pripombe na načrtovano malo hidroelektrarno zato, "ker bo imela uničujoč vpliv na krajinsko prizorišče, sama gradnja pa uničujoč vpliv na javni prostor." Poseg pa da bo degradiral območje. Opozorilo pa je bilo tudi, da je v projektni dokumentaciji za elektrarno vsebina, ki jo je podpisal projektant, za katero nima licence. Ker ni bilo jasno, kako da v Škofji Loki širša javnost ne ve nič o načrtovani gradnji, smo se obrnili na službo za stike z javnostjo na Občini Škofja Loka.

Načrt mala hidroelektrarna Puštal, Škofja Loka, Poljanska Sora | Avtor: fb Civilna iniciativa Loka, mesto vseh fb Civilna iniciativa Loka, mesto vseh

Vprašanje, kakšna je vloga Občine Škofja Loka v tem postopku in kakšno imajo stališče do namere zasebnega investitorja, da zgradi malo hidroelektrano na Poljanski Sori pri Hudičevi brvi, smo včeraj pisno naslovili na Občino. Danes popoldne pa je predstavnik za stike z javnostmi Jernej Tavčar posredoval sporočilo, objavljeno že na spletni strani Občine Škofja Loka.

V sporočilu za javnost so iz Občine navedli, da so "veseli odziva in množične podpore občanov in občank in tudi Civilne iniciative Loka, mesto vseh, saj je to hkrati tudi podpora našim prizadevanjem, da od pristojnih institucij in investitorja pridobimo vse pričakovane odgovore."

Pobude različnih zasebnih investitorjev za izgradnjo MHE Puštal na tej lokaciji se vrstijo že več kot deset let, so zapisali v sporočilu iz Občine Škofja Loka. "Tokratni zasebni investitor je vlogo za izdajo mnenja glede skladnosti s prostorskimi akti na Občino Škofja Loka podal v letu 2020. Zemljišče, kjer je načrtovana gradnja MHE, je vodni svet v lasti Republike Slovenije, ki je investitorju tudi podelila pravico graditi.

Investitor je na pristojni organ za izdajo gradbenih dovoljenj - to je na Upravno enoto Škofja Loka - vložil zahtevo za izdajo gradbenega dovoljena za MHE Puštal. Upravna enota Škofja Loka v samem postopku vabi stranke, tudi stranske udeležence in preverja vse pogoje, vključno s soglasji, ki so potrebna za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Občina Škofja Loka je lastnica zemljišča, ki meji na načrtovano območje gradnje MHE, in soglasja v tem postopku, NI podala.

Načrt mala hidroelektrarna Puštal, Škofja Loka, Poljanska Sora | Avtor: fb Civilna iniciativa Loka, mesto vseh fb Civilna iniciativa Loka, mesto vseh

Občina se je tudi pritožila na izdano gradbeno dovoljenje zaradi pomanjkljivosti in več vsebinskih vprašanj. Bistvene nejasnosti so vpliv predvidene elektrarne na kopalno območje Puštal, vključno z vplivom na varnost kopalcev ter vpliv predvidene elektrarne na poplavno varnost območja.

Prav tako ni jasen vpliv same gradnje predvidene male hidroelektrarne, njen vpliv v času obratovanja in vzdrževanja na vodotok in širše območje, kjer naj bi se mala hidroelektrarna nahajala, tako v varnostnem, ekološkem, krajinskem in kulturnem smislu. S samo gradnjo elektrarne in kasneje z njenim delovanjem, so povezana tudi tveganja degradacije tega krajinskega območja z izjemno naravno in kulturno dediščino.

Občina Škofja Loka je s svojo pritožbo uspela, pritožbeni organ Ministrstvo za okolje in prostor je podeljeno gradbeno dovoljenje razveljavilo in Upravni enoti Škofja Loka naložilo, da v ponovnem postopku ponovno odloča o njegovi podelitvi. V ponovljenem postopku izdaje gradbenega dovoljenja, ki je še v teku, je Občina Škofja Loka v fazi ustne obravnave ponovno podala pripombe.

Tudi na nedavnem ponovnem ogledu lokacije se je namreč izkazalo, da bi bila gradnja male hidroelektrarne zaradi občutljivih prostorskih, krajinskih, hidroloških in geomorfoloških značilnosti in terenskih omejitev, izjemno kompleksna in zahtevna.

Hudičeva brv, Puštal | Avtor: Urban Babnik Hudičeva brv, Puštal Urban Babnik

Tesen iz ploščatega apnenca skozi katero teče Poljanska Sora ter Hudičeva brv s celotnim vplivnim območjem med starim vaškim jedrom Puštala in Karlovca predstavlja izjemen, enkraten preplet naravne in kulturne dediščine in je ena najbolj slikovitih, ikoničnih in prepoznavnih podob Škofje Loke in njene okolice. Značilna podoba za ta vedutni koridor je prav zeleno obrežje med Poljansko Soro in starim mestnim jedrom v ozadju. Ta značilna krajinska podoba je tudi skozi ljudske pripovedke - del lokalne (samo)zavesti in identitete sleherne Ločanke in Ločana," so še poudarili v sporočilu za javnost iz Občine Škofja Loka.  

 

Komentarjev 4
  • pilotko 08:17 28.avgust 2022.

    Problem vseh teh MHE je požrešnost lastnikov, ki na lokacijah jezov z elektronskim uravnavanjem pretoka ( npr. Tržič- Mošenik , kjer so "olastninili" nekdanjo veliko BPT in štiri elektrarne moči 3000 kw ) mimo ne spuščajo nobenih bioloških minimumov in ...prikaži večv in na teh razdaljah cevovodov ni življenja v potokih. Že v starih časih so bile znane te količine in ni bilo suhih strug kljub kovačijam. Ministrstvo je tu glavno , da to TAKOJ uredi sploh ob teh sušnih časih !!!

  • Boschtjan Zupanchich 09:49 27.avgust 2022.

    Naj pa naredijo nekaj deset metrov dodatne betonske plaže in nekaj majhnih jezov za kopalce malo nižje, ali višje, in bo vse prav , da kopalcem ne bomo začeli elektrike odklapljati z redukcijami.

  • Friderik1950 12:43 26.avgust 2022.

    Pravilna odločitev. Male HE naredijo v naravi več škode, kot prinašajo koristi. Smo dežela malih HE - torej zajezitev vodotokov, vode je pa vedno manj. Dobra odločitev.