Gorenjska
1162 ogledov

Usoda novih vrtičkov še ni znana

Peter Šalamon
Vrtovi in pomožni objekti nasproti Planeta Tuš v Kranju še naprej stojijo. Inšpekcijski postopek sicer že poteka, na Mestni občini Kranj pa pojasnjujejo, da občinski prostorski akti na tem zemljišču vrtičkov ne predvidevajo.

»Gradnja enostavnega objekta je v skladu z določbo 5. člena Gradbenega zakona možna brez pridobitve gradbenega dovoljenja. Pri vzpostavitvi vrta, vrtička pa ne moremo govoriti o gradnji, prav tako tak poseg ni uvrščen med druge gradbene posege za katere bi bilo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje. Torej upravna enota nima zakonske podlage za izdajo gradbenega dovoljenja za tovrstne posege. V kolikor bi upravni organ dobil takšen zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja, bi ga s sklepom zavrgel,« pojasnjuje načelnica UE Kranj Metka Knific Zaletelj. Gre za enostavne kmetijske objekte v tlorisni velikosti do 20 kvadratnih metrov za stavbe za rejo živali, kmetijske silose, kleti in vinske kleti ter v tlorisni velikosti do 40 kvadratnih metrov za skladišče pridelkov, kozolce, stavbe za shranjevanje kmetijskih strojev in orodja. Njihova višina je lahko do 4 metre, prav toliko pa ne sme presegati njihov nosilni razpon.

»Za določanje pravil oziroma pogojev vzpostavljanja vrtičkov in gradnje enostavnih objektov na njih v skladu z določili tretjega odstavka 5. člena Gradbenega zakona je edina pristojna Mestna občina Kranj, ki mora tovrstne dejavnosti in gradnje, ne glede na to da gre za gradnjo enostavnih objektov na zasebnih površinah, opredeliti v Odloku o izvedbenem prostorskem načrtu Mestne občine Kranj,« pa pravi višji svetovalec na UE Kranj Matej Polajnar. Ob tem pa dodaja, da vzpostavitev vrtičkov in postavitev pomožnih objektov ne sme biti v nasprotju s prostorskim izvedbenim aktom in predpisi, s katerimi se podrobneje določijo bistvene in druge zahteve in drugi predpisi. »S tem v zvezi vam odgovarjam, da Upravna enota Kranj ni izdala nikakršnih dovoljenj za vzpostavitev vrtičkov ali za gradnjo enostavnih objektov na njih,« odgovarja Polajnar.

 

Občinski prostorski načrt ne predvideva vrtičkov

Na Mestni občini Kranj so nam pojasnili, da na tem območju prostorski načrt ne predvideva vzpostavitve vrtičkov. »Po namenski rabi so to prva kmetijska zemljišča, tako da občinski prostorski načrt na tem območju ne predvideva nobenih gradenj ali drugih posegov. Dovoljena je torej kmetijska pridelava, v to kategorijo pa vrtički z vso infrastrukturo ne spadajo, zato njihovo vzpostavljanje ni dopustno. Tudi sicer vrtički v območje ob glavni mestni obvoznici in deloma že vpadnici ne sodijo,« so zapisali na kranjski občini.

Kot smo poročali, sicer že teče inšpekcijski nadzor. Na kmetijskem inšpektoratu naj bi, kot so nam povedali, postopek predvidoma zaključili prihodnji teden.

KRANJ Gorenjska Vrtički kar "po domače". Inšpekcija že na delu.
Komentarjev 1
  • Avatar Red Hiney
    red 00:13 24.marec 2021.

    Kaj za boga milega vas motijo vrtički na mestnem obrobju?!? Daleč okrog ni nič, razen Tuša, ki pa je tudi objekt zase - priključen bar na bok - kot izrastek, spreminjanje parkirišča v prostor za prodajalce avtomobilov... Naredi naj se ...prikaži veče načrt vključitve vrtičkov v urbano okolje - obvezno nasajanje dreves, medovitih cvetlic, določi naj se kakšne naj bodo ograde, enostavni objekti ... Vse skupaj bi lahko izgledalo kot del urbanega, eko, bio, modernega okolja itd. Funkcionalno in lepo.