Gorenjska
102 ogledov

Utemeljitelj kranjskega planinstva ima posebno mesto v zgodovini

Majdičeva kapela v Prešernovem gaju v Kranju
1/2
Arhiv MO Kranj Položili venec v spomin na Janka Majdiča. Od leve proti desni častni predsednik Planinskega društva Kranj Franc Ekar, kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik Planinskega društva Kranj Primož Černilec.
V Prešernovem gaju v Kranju so se s položitvijo venca pred grobnico oziroma kapelo družine Majdič spomnili 150. obletnice rojstva Janka Majdiča (1870-1906). Bil je gospodarsko in društveno zelo aktiven, radodaren do številnih društev, še posebej pa je znan kot utemeljitelj kranjskega planinstva. Bil je namreč ustanovitelj in prvi načelnik podružnice slovenskega planinskega društva, ki so jo ustanovili v Kranju leta 1899.

Ker zaradi epidemije covid-19 niso mogli pripraviti slovesnosti, je Planinsko društvo Kranj v sodelovanju z Osnovno šolo Šenčur pripravilo kratek dokumentarni film. V njem o Janku Majdiču kot pospeševalcu planinstva in o Prešernovi koči na Stolu, ki je bila dokončno zgrajena tri leta po njegovi smrti, najprej spregovori predsednik Planinskega društva Primož Černilec, v nadaljevanju pa tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Po županovem mnenju je bil Janko Majdič, po izobrazbi je bil trgovec, človek z veliko začetnico in je kljub temu, da je umrl mlad (komaj 36 let je imel), v Kranju pustil neizbrisen pečat. Bil je vplivni član kranjskega občinskega odbora in tudi član upravnega sveta Mestne hranilnice. Njegova Kreditna družba je bila zelo pomembna za razvoj trgovine in obrtništva.

Veliko energije in donacij pa je namenil narodni čitalnici, glasbeni matici, meščanski godbi, dijaški kuhinji, gorenjskemu Sokolu in drugim.
"Naj bo Janko Majdič zgled vsem, ki imamo pogum ta svet narediti boljši in lepši,« v filmu pravi Rakovec in Planinskemu društvu Kranj zaželi, da še naprej ponosno ohranja bogato tradicijo planinstva in alpinizma, ki sta dobro prepoznana tako doma kot v svetu.

Video si lahko pogledate tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.