Gorenjska
852 ogledov

V Cerklje se spet vrača glasbena šola

Glasbena šola Kranj
Glasbena šola Kranj bo odprla dislocirano enoto v Cerkljah in že vabi k vpisu. Ker pa so dobili odobrene širitve v nekaterih oddelkih, bodo tudi v Kranju sprejeli še nekaj dodatnih učencev.

Občina Cerklje je skupaj z Glasbeno šolo Kranj uspela, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport širitve oddelkov. Z novim šolskim letom bo tako odprta dislocirana enota Cerklje na Gorenjskem. V Cerkljah je sicer glasbena šola že delovala, a se je iz kraja umaknila leta 1994, ko so nastale nove občine. Pouk bo potekal v prostorih Osnovne šole Davorina Jenka, v nadaljevanju pa na občini razmišljajo, da bi del prostorov zagotovili v Hribarjevi hiši. O tem bodo lahko govorili za prihodnje šolsko leto.

»Tukaj je uspelo to, kar sem ves čas trdil. Škoda je, da se naši otroci, predvsem pa njihovi starši, ki jih morajo voziti v Kranj, ne morejo učiti inštrumentov v našem kraju. S tem izgubljajo čas, imajo težavo s parkiranjem in s tem tudi večje stroške. Zakaj torej ne bi naši otroci hodili v glasbeno šolo v Cerkljah,« je bil vesel odprtja dislocirane enote glasbene šole v Cerkljah župan Franc Čebulj.

Objavljen je tako že razpis za vpis. Otroci od 7. do 12. leta se lahko do 23. avgusta prijavijo na spletni strani Glasbene šole Kranj, in sicer za violino, violo, harmoniko, klavir, flavto, klarinet, saksofon, evfonij, rog, trobento in tolkala. Predstavitev inštrumentov bo potekala 23. 8. ob 17.00 v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika, preizkusi pa bodo potekali 25. 8., po 16.00 v prostorih OŠ Davorina Jenka Cerklje.

 

Novi oddelki tudi v matični šoli

Letos se je sprejemnih preizkusov na Glasbeni šoli Kranj udeležilo več kandidatov kot prejšnja leta, in sicer 143 za vpis na inštrumente ali petje ter 13 za balet. »Veseli nas, da je bil nivo izkazanega glasbenega talenta med veliko večino kandidatov visok. Zavedamo se, da se je vsak potrudil po svojih najboljših močeh. Tistim, ki ste izkazali več glasbenega talenta, se je trud obrestoval in ste sprejeti, marsikoga pa smo morali zaradi omejenega števila vpisnih mest in slabše izraženih glasbenih sposobnosti žal zavrniti. Tudi, če vam tokrat ni uspelo, ne obupajte. Upamo, da vas bo pot v prihodnjih letih še pripeljala k nam ali pa si boste za glasbeno ustvarjanje poiskali druge možnosti,« je ob tem dejala ravnateljica Petra Mohorčič.

Je pa šolsko ministrstvo odobrilo širitev nekaj oddelkov tudi v Glasbeni šoli Kranj. Dodatna vpisna mesta so tako na voljo za violino, violo, harfo in diatonično harmoniko. Otroci od 7. leta, ki so zainteresirani za vpis, lahko pošljejo elektronsko pošto na glasbena.sola.kranj@siol.net. Sprejemni preizkusi bodo potekali 26. avgusta od 17.00 dalje. Zaradi izjemnega zanimanja za vpis otrok rojenih 2014 in 2013 pa so se odločili tudi za uvedbo nadstandardnega programa GLASBENE USTVARJALNICE. Pouk bo potekal enkrat tedensko 60 minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.