Gorenjska
1594 ogledov

V dobrem letu prepotrebna nova parkirišča

Parkirani avtomobili
1/6
V Mestni občini Kranj (MOK) se že več let srečujejo s pomanjkanjem parkirnih mest, tako v stanovanjskih soseskah kot tudi v starem mestnem jedru. Da bo slednje še bolj dostopno, bo občina tako v dobrem letu zgradila prvo tako imenovano parkirišče »parkiraj in se pelji«.

Vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za parkirišče po sistemu »parkiraj in se pelji« (P+R) na Zlatem polju ob Koroški cesti je občina oddala avgusta. Začetek gradbenih del je predviden marca prihodnje leto, zaključek pa s pridobitvijo uporabnega dovoljenja predvidoma konec februarja 2022. Skupna vrednost celotnega projekta, ki bo sofinanciran s strani evropskega mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, je 820.000 evrov.

 

»Z namenom zmanjšanja mirujočega prometa je MOK v zadnjih dveh letih ukinila več kot 200 brezplačnih parkirnih mest na javnih površinah v mestnem središču, prav tako izvaja parkirno politiko na celotnem območju občine, zato je parkirišča nujno potrebno nadomestiti oziroma uporabnikom ponuditi alternativne oblike parkiranja. MOK si želi, da bi možnost parkirišča P+R dnevne migrante prepričala, da pustijo svoj avtomobil na tem parkirišču in se naprej odpravijo z avtobusom ali s kolesom. V Kranju s tem projektom zelo smiselno urejamo tudi degradirano površino ob vstopu v mesto, ki v preteklosti ni bila dostopna za javnost,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

 | Avtor: Mestna občina Kranj Obstoječe stanje območja novogradnje parkirišč ob Koroški cesti Mestna občina Kranj

 

61 novih parkirnih mest

Parkirišče P+R bo imelo 61 novih parkirnih mest, od tega 3 širša za gibalno ovirane, 6 za električna vozila in 5 za motorna kolesa. Ob tem bodo postavljeni tudi servisni objekti, in sicer dodatna postaja sistema izposoje koles KRsKOLESOM, varna kolesarnica, nadstrešnica s stojali za kolesa, stranišče, pitnik, klopi, parkomati, električne polnilnice za avtomobile. Ob tem bodo tudi na novo zasadili drevored in uredili zelene površine. »S tem želi Mestna občina Kranj povečati število parkirnih mest v Kranju, zmanjšati promet v ožjem središču mesta in prometno razbremeniti najbolj gosto poseljena območja Zlatega polja,« poudarja župan Rakovec.

 

Brezplačno parkiranje za imetnike kart za alternativne prevoze

Delovanje sistema P+R je podobno tistemu na že obstoječih plačljivih parkirnih površinah. Opremljeno bo z dvema parkomatoma, ki bosta uporabniku v primeru izkaza lastništva dnevne, mesečne ali letne karte za javni potniški promet ali sistema KRsKOLESOM omogočila brezplačno izdajo parkirnega listka do konca dne. Prostor pred posameznim parkomatom bodo opremili z video nadzornim sistemom za spremljanje dogajanja pri parkomatih.

 

»Z gradnjo P+R parkirišč bomo z različnimi ugodnostmi,  kot so brezplačne vozovnice za javni potniški promet, KRsKOLESOM in podobno, poskusili prepričati predvsem dnevne migrante, da izkoristijo ugodnosti in prednosti, ki jih bodo taka parkirišča nudila. S tem pa se bo prometno razbremenila neposredna okolica Zlatega polja, območja, ki je že danes eno od najbolj obremenjenih z mirujočim prometom,« zaključuje Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.