Gorenjska
1381 ogledov

V drugo je uspelo

Novoustanovljena Osnovna šola Janeza Puharja Kranj Center je dobila v.d. ravnatelja. V drugem poskusu so na to mesto imenovali Klemna Marklja.

Na marčevski seji kranjskega mestnega sveta je bilo precej burno glede imenovanja v.d. ravnatelja nove OŠ Janeza Puharja Kranj Center. Za slednjo je takrat občinska uprava predlagala Matejo Zukanovič, a so imeli svetniki pri tem številne pomisleke. V razpravi je bilo slišati očitke na njeno preteklo delo kot tudi, da gre za politično imenovanje, saj je kandidatka Mateja Zukanovič članica stranke SD in je na lokalnih volitvah tudi kandidirala za položaj mestne svetnice.

Na očitke se je po seji odzvala tudi nekdanja vodja Urada za družbene dejavnosti na Mestni občini Kranj Nada Bogataj Kržan. V komentarju na naši Facebook strani Žurnal24 – Gorenjska je napisala: »Zelo sem razočarana nad politično gonjo proti kandidatki za v.d. ravnateljico. Nadaljuje se gonja proti njej še iz Čopove šole, ko so ji bila v celotnem mandatu organizirana pritlehno dejanja s strani njenih nasprotnikov. Ko trosiš neresnice o nekom, se je težko obraniti, ker vsak se ni možen boriti na tak način. Škoda, da javnost ne ve, v kakšnem stanju je ga. Zukanovičeva prevzela vodenje Čopove šole. Bila je dobra ravnateljica in glede na izkušnje in znanja, ki jih ima, je tudi prava izbira za v.d. novega javnega zavoda.«

KRANJ Gorenjska Novi šoli ja, v.d. ravnateljici ne

 

Novo šolo bo začasno vodil Klemen Markelj

Tudi na aprilski seji je bilo slišati nekaj nasprotovanj, ko je za mesto v.d. ravnatelja občinska uprava predlagala Klemna Marklja. »Nič nimamo proti gospodu Marklju, a bomo glasovali proti, saj zadeva ni bila izpeljana, kot bi morala biti. Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sem predlagal, naj razmisli o imenovanju kandidatke Ingrid Klemenčič, ki jo je zaradi njenih kompetenc, njenih izkušenj, strokovnosti imenovala strokovna javnost. Na žalost se je predsednik komisije odločil, da tega predloga ne podpre,« je povedal svetnik Zoran Stevanović (Resni.ca).

 | Avtor:

Članom komisije je pisala tudi Ingrid Klemenčič, ki je sicer pomočnica ravnatelja na matični OŠ Simona Jenka. Njeno pismo je svetnikom prebrala Saša Kristan (SDS). Klemenčičeva je v njem izrazila veliko razočarnje in med drugim zapisala: »V šolo sem s svojo strokovnostjo, odnosom do dela in spoštovanjem strokovnih paradigem ter upoštevajoč sprememb družbenega konteksta veliko doprinesla tudi sama. Spoštujem, da je občinska politika tista, ki nastavi kompetentnega človeka, ki bo šolo kot samostojno postavil na trdne temelje. Čeprav je izgledalo naravno, da bo to moje delo, mi je po vseh nastalih zapletih jasno, da pri vas kot ustanovitelju podpore nimam. Imam pa veliko mero samospoštovanja, etičnosti in moralne drže, da se na dejstvo, da sem nezaželjena in brez podpore mestne oblasti za vodenje nove šole prosfesionalno odzovem. Načrt dela, ki sem ga pripravila, je očitno dovolj dober, da ste ga poslali vašemu novemu kandidatu kot podlago za pripravo svojega načrta. Čeprav svojih znanja in kompetenc ne bom udejanjila na šoli Center, ga bom morda nekoč tam, kjer znanje nekaj velja in je cenjeno.«

Predsednik komisije, podžupan Janez Černe (SD) je ob tem povedal, da so s svetniškimi skupinami po prejšnji seji dosegli dogovor, da na to mesto imenujejo notranjega kandidata, zato so potem iskali nek kompromis. »V pogovoru z ravnateljem OŠ Simona Jenka, ki je poudaril pričakovanje, da bo imenovan notranji kandidat, je prišel predlog, da bi za v.d. ravnatelja imenovali Klemna Marklja. Ta je dobil podporo tudi vodstva šole, saj je dejal, da v nasprotnem funkcije ne bi sprejel.« Ob tem je ponovno pojasnil, da pri imenovanju v.d. ravnatelja ne gre za razpisano delovno mesto, da bo zaposlen v mestni upravi, kandidata pa izbere ustanovitelj, torej mestni svet.

Glede očitkov, da je Markelj svoj program dela prekopiral od Klemenčičeve, pa Černe pojasnjuje: "Plan dela je za formalno imenovanje irelevanten dokument, ker ga postopek ne predvideva, torej ga nihče ne bi rabil pripraviti. Napisana plana tako vsebinsko kot oblikovno nimata nobene veze eden z drugim, razen, da govorita o isti materiji. Markljev plan dela je v opisni obliki na petih straneh in ni v nikakršni podobnosti s planom dela Klemenčičeve, ki je na dveh straneh z alinejami za posamezne mesece trajanja v.d.-jevstva."

Izbrani v.d. ravnatelja OŠ Janeza Puharja Kranj Center Klemen Markelj je profesor zgodovine. V času dela na OŠ Simona Jenka Kranj je pridobil naziv mentor in napredoval v naziv svetovalec. Ima 18 let delovnih izkušenj na področju izobraževanja. Večina Kranjčanov ga sicer najbolje pozna kot dolgoletnega vodjo vsakoletne tradicionalne čistilne akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran.

Komentarjev 1
  • Decko 13:09 15.april 2021.

    Odpreš novo šolo, jo čez enonleto preimenuješ in svtem.povzročiš zamo zmedo in.velike stroške, se vidi da je Kranj popolno zblojeno mesto, društveno mrtvo in arhitekturno,logistično še vedno v srednjem veku.