Gorenjska
175 ogledov

V Galeriji Mestne občine Kranj v sliki oživeli znani Slovenke in Slovenci

Portretistke razstave, manjka Gaja Bumbar Tahlia Wick
V Galeriji Mestne občine Kranj so odprli razstavo Slovenski velikani 2022, dvanajst portretov znamenitih Slovencev, ki jih je ustvarilo pet dijakinj Gimnazije Kranj.

Slovenski velikani 2022 so že tretja izvedba koledarja, ki je obenem tudi potujoča razstava Gimnazije Kranj. Doslej je tako nastalo že 36 portretov za tri koledarje in potujoče razstave. Od vsega začetka v projektu pod mentorstvom Nataše Kne sodeluje Gaja Bumbar, ob njej pa so letos ustvarjale še štiri druge nadarjene portretistke, in sicer Ula Simonič, Monika Sunesko, Klara Stariha ter Lavra Šubic. Zgolj z rjavo barvico so ustvarile portrete znanih Slovenk in Slovencev, med katerimi so tokrat Alma Karlin, Rihard Jakopič, Kristina Gorišek Novaković, Nejc Zaplotnik, Oton Župančič, Kristina Brenkova, Stanko Bloudek, Pater Simon Ašič, Ita Rina, Josip Plemelj, Franja Bojc Bidovec in Janez Bleiweis.

»Podobe so preproste in čiste, v skromni enobarvnosti na prvi pogled zadržane in molčeče. Tako so ustvarjene z namenom: da se ustavimo, za trenutek zapremo vrata kričečim barvam in sporočilom, hitenju … in portrete doživimo v njihovi čistosti. Pustite si, da vas nagovorijo in se vam njihove osebnosti razkrijejo še bolj neposredno,« je razstavo pospremila mentorica Nataša Kne in povedala, da bodo s tem sklenili projekt Slovenski velikani, vendar pa že načrtujejo nove stvaritve oziroma ustvarjanja.

»Neverjetno kako lahko tako mlade posameznice zgolj z enim svinčnikom ustvarijo takšne portrete, da Slovenke in Slovenci, ki so pomembno zaznamovali prostor in čas, dobesedno oživijo pred nami. Gre za res odličen način podajanja informacij, s katerim lahko pobliže spoznamo Slovenke in  Slovence, ki so pustili močen pečat v družbi, zlasti za oko,« je v nagovoru povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar se je zahvalil za naklonjene besede. »Današnje odprtje razstave v Galeriji Mestne občine Kranj daje ustvarjanju naših dijakinj še posebno priznanje. Zato tudi hvala za priložnost, da se je razstava na svoji poti lahko ustavila tudi tu. Nejc Zaplotnik je bil tudi maturant Gimnazije Kranj in za zaključek si bom sposodil njegove besede, ki so nam zagotovo lahko v oporo, ko nam je težko: Težke in lepe stvari, vse se končajo, težave izginejo v pozabo, lepo pa ostane. V tem je skrivnost življenja.«

Slovesnega odprtja razstave se je udeležila tudi Mojca Zaplotnik Jamnik, žena omenjenega Nejca Zaplotnika. Razstava pa bo na ogled do 31. maja 2022.

Razstava slovenskih velikanov na velikih plakatih pred mestno knjižnico. PORTRETI ZNANIH SLOVENCEV Gorenjska Pred knjižnico stojijo velikani
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.