Gorenjska
2218 ogledov

V kampih kradla kolesa višjega cenovnega razreda

Ukradeno kolo
1/2
PU Kranj Eno od sedmih ukradenih koles.
Radovljiški policisti so zaradi kaznivih dejanj tatvin koles višjega cenovnega razreda in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljenimi snovmi v športu kazensko ovadili dva Ljubljančana. Gre za zaključeno kriminalistično preiskavo tatvin sedmih koles na območju gorenjske, primorske in goriške regije iz sredine lanskega leta v vrednosti okoli 22.000 evrov. Šest koles je bilo odtujenih v kampih, eden pa pred gostinskim obratom.

Iz Policijske uprave Kranj so danes sporočili, da je v enem primeru osumljenec odtujil okoli 2600 evrov vredno električno kolo s poškodovanjem ključavnice z nosilca za kolesa na vozilu.
Drugo, okoli 2000 evrov vredno kolo, je odtujil iz zaklenjene prikolice s ponjavo.
Tretje, okoli 4500 evrov vredno kolo, pa je odtujil pred gostinskim obratom. Tudi to kolo je bilo priklenjeno s ključavnico.
Še štiri kolesa, v približni vrednosti okoli 13.000 evrov, je isti Ljubljančan odtujil skupaj z drugim, prav tako kazensko ovadenim osumljencem. Vsa štiri kolesa so bila odtujena v kampih.

Takoj preprodajal pod ceno

Odtujena kolesa so bila takoj preprodana naprej. Dve kolesi so policisti zasegli »novim lastnikom«, ki jih je prvi osumljenec s kupoprodajno pogodbo prodal naprej. V obeh primerih se je kupcem izgovoril, da je originalna dokazila o kolesih izgubil in da za resničnost podatkov jamči s pisno pogodbo.

Kolesi sta se prodajali bistveno pod ceno. V enem primeru je kolo v vrednosti 4500 evrov prodal za ceno 900 evrov, v drugem primeru pa je za 450 evrov prodal okoli 2500 evrov vredno kolo.

V preiskavi so kriminalisti pri prvem osumljencu zasegli še več kot en kilogram prepovedane droge konoplja, pri drugem pa manjšo količino anaboličnih steroidov.

Policija: pospravljajte in zaklepajte, nizka cena je alarm

Priporočljivo je, da se dražjih koles, sploh pa ne električnih koles, na javnih krajih ne pušča brez nadzora in ustreznega varovanja. Nobeno kolo pa naj ne bo na javnem kraju puščeno daljši čas, nezavarovano ali na neobljudenem mestu.

Kolesa je treba ustrezno pospraviti tudi doma in v kampih, na javnih krajih pa zaklepati s kakovostnimi ključavnicami, čeprav tudi močna ključavnica ni vedno "recept", da bo kolo ostalo na svojem mestu.

Pri kupovanju koles od neznancev naj kupci zahtevajo potrdilo o izvoru kolesa ali račun in sklenejo pogodbo, na katerem naj bodo vsi podatki prodajalca. Kupec naj se pri nakupu vsaj na tak način zavaruje za primer, če bi se kasneje ugotovilo, da je bilo kolo ukradeno.

Zelo nizka cena kolesa naj bo alarm za kupca, da morda ni vse tako, kot mora biti, čeprav se cene koles na črnem trgu vedno ne spreminjajo toliko, da bi kupec lahko posumil, da gre za ukradeno kolo, sploh če je že menjalo vsaj enega lastnika.

Lastniki naj si tudi zapišejo podatke o kolesu (znamko, model, barvo kolesa in tip  sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor, morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno  opremo) in ga fotografirajo; če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati. Pri opisu si lahko pomagajo z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.