Gorenjska
240 ogledov

V Kranj prihaja teden športa

Festival športa Kranj Festival športa Kranj Med 23. in 28. septembrom se v Kranju odvija tradicionalni festival športa.
Ta teden od danes, 23. septembra, pa vse do 28. septembra poteka tradicionalni Festival športa Kranj. Ponovno se bodo predstavljali kranjski športni kolektivi, v starem mestnem jedru bo potekala tudi športna tržnica.

Danes, 23. septembra, obeležujemo prav poseben dan – dan slovenskega športa – ki bo z različnimi aktivnostmi praznovan tudi v gorenjski prestolnici. Čeprav lansko leto v centru Kranja množičnega dogajanja ni bilo, Športna zveza Kranj ni počivala. »Za nas ni bilo enoletnega premora. Zaradi covid omejitev lansko leto festivala zaradi množičnosti sicer nismo mogli izpeljati, smo pa se odločili, da naredimo promocijski video za kranjske športne klube, kar je vzelo veliko dela in časa,« je povedal predsednik Športne zveze Kranj Tadej Peranovič. Video, ki prikaže športno delovanje v Kranju, bo svojo premiero doživel v soboto, 25. sepmtebra, a pojdimo lepo po vrsti – k današnjemu dogajanju.

Dan slovenskega športa je dan odprtih vrat

23. september bomo v Kranju obeležili z Dnevom odprtih vrat kranjskega športa. V popoldanskem času se bodo različni športni klubi v Kranju predstavljali kar na svojih lokacijah. »Klubi, ki so se odzvali vabilu, imajo možnost zunanjim obiskovalcem predstaviti svoje športne panoge, ki jih izvajajo,« je povedal Peranovič. »Otroci in starši lahko pridejo na lokacijo, kjer si ogledajo samo vadbo in se seznanijo z osnovnimi informacijami.«

Šport za mlajše in starejše

Medetm, ko bodo prvi dan festivala predstavitve potekale na različnih lokacijah, se bodo v petek ljubitelji športa združili na enem mestu: sprva v centru Kranja. Najprej bo od zjutraj na sporedu dogajanje za najmlajše: potekal bo športni dan za otroke 3. razredov – letos jih je prijavljenih okoli 160. Ti bodo lahko različne športne panoge spoznali na 11 vadbenih postajah. »Gre za enega leših festivalov dogodka,« je prepričan Peranovič. »Vsi otroci dobijo majčke, na začetku jih ogrejemo s plesno vadbo.«

V petek popoldne bo priložnost za gibanje tudi za starejše: potekale bodo meritve in testiranja v Športnem centru Kranj, v dogajanje sta vključena tudi Zavod za šport Kranj in Zdravstveni dom Kranj, ki bosta izvajala test hoje in cooperjev test. Ta bosta udeležencem povedala, kakšne so njihove sposobnosti in kakšno je njihovo športno stanje, prav tako bodo izvedeli, kako za svojo športno in zdravo življenje delati naprej.

Na športni tržnici 26 razstavljelcev

V soboto bo potekal glavni del festivala: športna tržnica. »Letos bomo imeli 26 razstavljalcev, kar je nekoliko manj kot pretekla leta. Na enem mestu se bodo ti predstavljali s svojimi aktivnostmi,« je povedal Peranovič. Športni klubi se bodo predstavili z različnimi poligoni za najmlajše, z letaki, potekala bo tudi nagradna igra za vadnino za določeno obdobje.

V nadaljevanju sledijo še kratki videoklipi športnih panog, nato pa premiera predstavitvenega videa Kranj je mesto športa na glavnem trgu na velikem zaslonu.

V torek, 28. septembra, se bo dogajanje zaključilo z dogodkom za naše najmlejše. Okrog 600 vrtčevskih otrok se bo na Stadionu Stanka Mlakarja v Kranju udeležilo miniolimpijade, ki jo organizirata Zavod za šport Kranj in Olimpijski komite Slovenije.

Poleg športnega dogajanja bo od danes vse do torka poseben program, vezan na šport, tudi v Mestni knjižnici Kranj. Tam se bo dalo izposoditi ali na mestu brati literaturo, povezano s športom

Predstavitev kranjskega športa na enem mestu

Festival športa Kranj ima velik pomen za sam razvoj kranjskega športa, saj se lahko otroci srečajo s številnimi športnimi panogami in se tako lažje odločijo za eno, poudarja Peranovič. »Osnovni namen festivala je predstavitev kranjskega športa na enem mestu, tako da lahko vsi, tako otroci kot njihovi starši, seznanijo z vso ponudbo. Program je namenjen predvsem mladim, ki še ne vedo, v kateri šport bi se vključili, na festivalu pa za lažjo odločitev dobijo informacije iz prve roke,« je še povedal.

Prav tako je pomembno animirati otroke, da se lažje odločijo, s tem pa se pomembno pomaga klubom pri večjem vpisu otrok in prispeva k bolj športni in zdravi družbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.