Gorenjska
1489 ogledov

V Kranj prihajajo ultramaratonske zvezde

Damjan Končar
Ulice starega Kranja bodo v nedeljo zavzeli ultramaratonci. V Kranju bo namreč že peta tekma SLO12RUN.

Slovenski 12-urni tek Varuh zdravja Vzajemna je dvakrat potekala v Trbojah, leta 2019 pa so se odločili, da ta dogodek prvič organizirajo v centru Kranja, ker smo želeli tekmovanje narediti atraktivnejše, še bolj zanimivo za gledalce, predvsem pa za tekmovalce. Gre za prvi ultramaraton, ki poteka v centru mesta, v Sloveniji in širše. Glede na izvrstne odzive, pohvale in prošnje tekmovalcev in navijačev k ponovni izvedbi teka, so sklenili, da tako nadaljujejo z organizacijo dogodka tudi letos, v centru Kranja. V Kranju bo tako letos že peta tekma SLO12RUN.

Tek bo potekal v nedeljo, 5. junija 2022, od 7. do 19. ure. Tekači bodo tekli po krožni trasi, dolgi 1.292 metra, certificirani s strani Mednarodne zveze za maratone in cestne teke. Z željo, da se tekme udeležijo tudi tekači, ki so se do zdaj preizkusili na krajših razdaljah, pa bo potekal tudi 6-urni tek. »Kranj postaja prava športna prestolnica. Toliko športne infrastrukture kot ga premore naša občina ne vem, če imajo še kje. Tudi atletika je pri nas pomembna in močna. Preplastili smo atletsko stezo in se pogovarjali o postavitvi dvorane, podobne kot jo imajo v Novem mestu. Za zdaj smo morali ta projekt opustiti, a verjamem, da bo enkrat spet aktualen. Nimamo svojega maratona, imamo pa ultramaraton, ki je vse bolj popularen,« je ob tem povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. Slovenski 12-urni tek ima sicer že drugič zapored tudi Srebrno značko IAU. To dokazuje, da gre za mednarodno priznano tekmo na vrhunskem nivoju.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Na letošnjem teku pričakujejo okrog 150 tekačev iz tujine in iz Slovenije, prinaša pa tudi nekaj novosti. Veliko pozornosti bodo tako letos posvetili tudi gledalcem. V štartno-ciljnem prostoru bo namreč zanje tribuna, za lažji prehod pešcev in kolesarjev pa bodo postavili most čez Tavčarjevo ulico. Samo tekmovanje bodo snemali, spremljanje tekačev pa bo posledično možno tudi v živo. Ob tem bo potekal še sejem športne opreme in športne prehrane. Za tekmovalce pa bo prvič potekala tudi doping kontrola.

 

Do zadnjega niso verjeli, da v Kranj res prihaja grška zvezda ultramaratonov

Na tekmo v Kranj letos pridejo najboljši tuji utramaratonci, tudi svetovni rekorderji. Med njimi so Poljakinja Patrycja Bereznowska, svetovna rekorderka v teku na 48 ur in lastnica ženskega rekorda na Špartatlonu, Španec Ivan Penalba Lopez, Finka Noora Honkala. Nastopili bosta tudi Nataša Robnik, najboljša slovenska ultramaratonka vseh časov, in Neža Mravlje, lastnica najboljšega slovenskega časa na 100 km. Še posebej pa se organizatorji veselijo Grka Yiannisa Kourosa, ki je še vedno lastnik večine rekordov v cestnih tekih.

Predstavnik organizatorjev Klemen Boštar še danes težko verjame, da bo legendarni Grk v nedeljo tekel po kranjskih ulicah. »Res dolgo nisem verjel, da je Yiannis Kouros potrdil udeležbo. Že nekaj let se ni odzival na vabila različnih organizatorjev, zdaj pa bo tekel v Kranju. Sprva je bil prijavljen na 12-urni tek, a je nato sporočil, da se bo udeležil 6-urnega teka. Kljub temu smo zelo ponosni, da ga bomo gostili,« je med drugim dejal Boštar.

Yiannis Kouros | Avtor: SLO12RUN SLO12RUN

 

Dobili bomo prve državne prvake v teku na 12 ur

Tek na 12 ur bo prvič štel tudi kot državno prvenstvo. »Na Atletski zvezi Slovenije smo se potrudili, da to uresničimo in nam je uspelo. Proga je uradno izmerjena, prisotna bo tudi doping kontrola, tako da bodo vsi rezultati in morebitni rekordi uradno potrjeni. Zahvalil bi se organizatorjem za trdo delo in ne dvomim, da nas v nedeljo čaka en prekrasen tekaški dogodek,« je povedal predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar. Tekma pa bo tudi veljala za državno prvenstvo tekačev iz Bosne in Hercegovine v teku na 6 in 12 ur.

Na predvečer tekme, v soboto, 4. junija 2022 ob 19.30 bo na vrtu Gradu Khislstein potekal še tematski pogovorni večer na temo ultramaraton nekoč in danes z zvezdami ultramaratona, tako tujimi kot tudi domačimi. Gostje bodo Yiannis Kouros, Patrycja Bereznowska, Ivan Penalba Lopez, Noora Honkala, Nataša Robnik in Dušan Mravlje. Start 12- urnega teka pa bo, kot rečeno, v nedeljo ob 7.00, 6-urnega teka pa ob 13.00. Obe preizkušnji se bosta zaključili ob 19.00. V času teka, predvidoma med 6.00 in 19.30, bodo ulice v starem Kranju zaprte za promet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.