Gorenjska
874 ogledov

V Kranj se vračajo črnobele tipke

Klavir
Layerjeva hiša, PianoRoom in KUD Kataman pripravljajo četrti festival za mesto in klavir Pianopolis.

Letošnji Pianopolis bo s premiernim nastopom v Kranju v četrtek, 15. septembra 2022, odprl klavirski mag, virtuoz in eden najhitrejših pianistov na svetu Lubomyr Melnyk. V petek, 16. septembra 2022, pa bo nastopila pianistka in skladateljica Rebeka Rusjan Zajc, ki v Kranj prihaja tudi na umetniško rezidenco.

Lubomyr Melnyk, klasično izo

Lubomyr Melnyk | Avtor: Lubomyr Melnyk
bražen ukrajinski pianist, velja za pionirja »kontinuirane glasbe«. Je pravi inovator, ki raziskuje nove smernice sodobne glasbe. S svojimi hitrimi in kompleksnimi notnimi strukturami je zaslovel kot eden najhitrejših koncertnih pianistov na svetu. Z družino se je še kot majhen otrok izselil v Kanado in kmalu spoznal, da »na klavirju lahko ustvariš cele svetove«. Klavir ga je prevzel za celo življenje. Za svojo glasbo pravi, da je »kontinuirana glasba«, ker so ga življenjske izkušnje privedle do iskanja glasbe kot prosto tekoče kaskade not v hipnotične zvočne valove. Kritiki so v njegovi glasbi zaznali vpliv Ravija Shankara in drugih indijskih stilov, skupaj z vztrajnimi, ponavljajočimi se teksturami pionirjev minimalizma, kot sta Steve Reich in Philip Glass. Sam Melnyk pa navaja svoj dolg ameriškemu skladatelju Terryju Rileyju, zlasti legendarno delo 'In C' iz leta 1964. Vendar dodaja, da boste, če boste pozorno poslušali, lahko slišali tudi pekoče obrise tradicionalne ukrajinske ljudske glasbe. »Ko igram, se moje celotno telo dobesedno preoblikuje, tako se počutim. Moje prste čutim kot vetrove sveta; zdi se, kot da fizično presežem poznane
Rebeka Rusjan Zajc | Avtor: Rebeka Rusjan Zajc
razsežnosti,« pravi Melnyk.

Rebeka Rusjan Zajc pa živi in deluje v Amsterdamu, kjer je nedavno zaključila dodiplomski študij jazzovskega klavirja. Kot pianistka predstavlja razvoj svojega solo projekta v tedenski rezidenci v sklopu projekta MUSIC at Comedy Café Amsterdam. Februarja 2022 je nastopila na festivalu slovenskega jazza Zvončki in Trobentice v Cankarjevem domu, leto prej pa na Ljubljanskem Jazz Festivalu. V solo klavirski praksi, ki je v oblikovanju od leta 2020, se posveča pojavu zvoka ter njegovemu izviru in razvoju od osnov do kompleksnih struktur, preizprašuje večpomenskost in večplastnost zvoka ter ponuja poslušalcem nove uvide k izkušnji obstoja.

 Oba koncerta bosta potekala v Stolpu Škrlovec ob 20.00. Vstopnice so že v prodaji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.