Gorenjska
914 ogledov

V kranjski občini se bo zbrala podeželska mladina

Zveza slovenske podeželske mladine
V Goričah bodo v soboto, 2. julija 2022, 36. državne kmečke igre.

Kmečke igre so družaben dogodek, ki povezuje društva podeželskih mladin in ostala mladinska društva iz cele Slovenije. Namen prireditve je spoznavanje, druženje in zabava ob ohranjanju tradicionalnih kmečkih opravil. Prireditev izvajajo mladi prostovoljci iz lokalnih društev pod okriljem Zveze slovenske podeželske mladine.

Trenutni nosilec naziva državnih prvakov kmečkih iger je Društvo kranjske in tržiške mladine. Tako to letos gosti igre, ki bodo potekale v Goričah. Tekmovalci se bodo pomerili v več igrah, med drugim košnji, grabljenju in nekaterih drugih zabavnih igrah. Ob koncu pa bodo na poseben način udeleženci predstavili še svoje regije, od koder prihajajo. Ekipe so sestavljene iz po šestih tekmovalcev, od teh morata biti vsaj dve tekmovalki. Tekmovalci lahko na dan tekmovanja praznujejo 40. rojstni dan, ne smejo pa biti starejši. Tekmovalce bo ocenjevala posebna komisija, ki jo sestavljajo dva predstavnika Zveze slovenske podeželske mladine ter dva predstavnika Kmetijsko gozdarske zbornice. V košnji trave se bodo pomerili s svojo ekipo tudi župani gorenjskih občin, ki pokrivajo gorenjsko gostujoče društvo. Vse sodelujoče ekipe bodo dobile priznanje za sodelovanje. Prve tri ekipe bodo ob tem prejele še pokale, prav tako bodo pokale prejeli prvi trije kosci in prve tri grabljice. Prve tri regije v dramskih predstavitvah prejmejo priznanje.

Dogajanje v Goričah se bo začelo ob 12.00 s slavnostnim odprtjem iger z ansamblom Fehtarji. Tekmovanje se bo nato začelo ob 13.30 s tekmovanjem v košnji in grabljenju, ob 15.30 pa sledijo še spretnostne igre. Vmes, ob 14.30, bo potekala demonstracija kmetijske mehanizacije Grapak, dan pa se bo sklenil ob 20.00 s podelitvijo nagrad in veselico z ansamblom Stil. »Preko dneva si boste lahko ogledali tudi sejem s tržnico ponudnikov mehanizacije, izdelkov ter pridelkov. Za veselo vzdušje pa bosta skrbela DJ Ambro in Tim Mlakar. Poskrbljeno bo za odlično gorenjsko kulinariko in pijačo, čaka pa vas tudi bogat srečelov, foto kotiček, brivec, koktajl bar, sladkorna pena, sladoled, starodobniki in mokro presenečenje,« ob tem vabijo iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.